Wykonanie
Na wiosenne osłabienie przygotowałam pyszną wilgotną babę
czekoladową na
śmietanie. Ciasto ma strukturę smacznego ciasta duńskiego, ale na pewno nie ma w nim konserwantów ani dodatków typu E. Przygotowanie jest proste bez długiego miksowania.

Składniki:

4 duże
jaja2 płaskie szklanki
mąki tortowej pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
śmietany 12 lub 18%1/3 szklanki
oleju o łagodnym smaku50 gramów
kakao - 4 łyżki3/4 lub cała szklanka
cukru trzcinowegosok z połowy
cytryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solilśniąca polewa

PrzygotowaniePrzygotowanie babki czekoladowej na filmieUbijam pianę ze szczyptą
soli na sztywno i dodaję do niej jedną łyżkę
cukru. Miksuję jeszcze chwilę i odstawiam.2. Mieszam
mąki z
proszkiem do pieczenia.3. Do
żółtek dodaję
cukier. Krótko miksuję i dodaję
śmietanę. Znowu krótko miksuję i dodaję
kakao. Ostrożnie mieszam. Po czym dolewam
olej, krótko miksuję. Dodaję
sok z cytryny i ponownie krótko miksuję. Przez sito wsypuję
mąki. Na tym etapie warto już ciasto wymieszać łyżką, bo jest dosyć gęste i owija się zbyt wysoko na łopatkach a trochę to irytuje. Na początku do mojego ciasta dodałam 3/4 szklanki
śmietany i uznałam, że to jednak ciut przy mało, zwłaszcza, że konsystencja, choć powinna być gęsta, nie może być zbyt tępa, więc dodałam jeszcze 1/4 szklanki
śmietany. Na koniec rozrzedzam ciasto pianą, dodając ją w
trzech porcjach, za każdym razem ostrożnie, ale krótko mieszam. Wylewam do dobrze wysmarowanej formy (średnica mojej formy od góry 25 cm), wysypanej
bułką tartą.4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka na około 45 minut. Czas jest umowny. Na 10 minut przed końcem obniżam temperaturę na 175 stopni. Sprawdzam patyczkiem, wbijając go do baby. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, wyjmuję ciasto z pieca. Jeszcze ciepłą wyjmuję z foremki, którą lekko odginam. Wystudzoną babę polewam lśniącą masą z
kakao.Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika