Wykonanie

Każdy lubi pyszne dania, ale nie każdy lubi je przygotowywać, zwłaszcza, jak trzeba im poświęcić zbyt dużo czasu. Osobiście, choć lubię kuchenne ewolucje, niezwykle sobie cenię prostotę, łatwość, no i przede wszystkim smak. Staram się nie przesadzać z ilością składników. Ich liczba przytłacza i zniechęca do działania. Wystarczy dobrać kilka konkretnych, wartościowych składników i najprostsze naturalne
przyprawy. Polecam!!!Składniki

250 gram
makaronu świdry (u mnie pełnoziarnisty)25 dag
pieczarek1
mozzarella200 ml
śmietany lub
jogurtu3
jaja1 łyżka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanejpor lub
cebula1-2 łyżki
oleju do smażeniaulubione
zioła,
sól,
pieprz lub
chilliPrzygotowaniePrzepis na filmie1.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu (nie powinien być zbyt miękki)2. Część jasną
pora rozcinam wzdłuż i dobrze myję pod bieżącą
wodą. Kroję go w pół-plastry i wrzucam na rozgrzany
olej. Chwilkę podsmażam, dodaję grubo pokrojone umyte
pieczarki, przyprawiam
solą,
ziołami prowansalskimi i maleńką szczyptą
chilli. Całość smażę a raczej duszę we własnym sosie na małym ogniu około 2 minut.3. Naczynie ceramiczne 26 cm x 16 cm smaruję cienką warstwą
oleju
i wykładam ugotowany
makaron. Na
makaron wykładam
pieczarki z
porem, mniej więcej jednolicie. Następna warstwa to rozdrobniona
mozzarella (może to być kawałek pokruszonego białego
twarogu). Całość zalewam doprawioną
solą i niewielką ilością przypraw
ziołowych - mieszaninę jaj,
mąki (
mąkę można zastąpić
kaszą manną)i
śmietany (u mnie jest to resztka
śmietany i
jogurtu - ze sprzątania niewykorzystanych do końca zasobów w lodówce). Uciskam masę, by płyn w miarę możliwości zakrył większość zapiekanki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekam około 15-20 minut. Polecam i życzę wspaniałych smaków.

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia na facebooku i komentarze.Pozdrawiam Weronika