Wykonanie

Te naleśniki przygotowuję wtedy, kiedy nachodzi mnie ochota na pyszną szarlotkę a nie mam na nią czasu. Lubię bawić się dobieraniem składników i jeśli tylko efekt jest znakomity, chętnie się dzielę tym pomysłem z
Wami. Połączenie luźnego
drożdżowego ciasta z grubszym plastrem
jabłka tworzy idealne zestawienie. Piecze się je, jak wszystkie naleśniki, choć chwilkę dłużej, pod przykryciem, podlewając trochę tłuszczu tylko za pierwszym razem. Deser smakuje wybornie, posypany delikatnie
cukrem pudrem. Ma się wrażenie, jakby się jadło smakowite pączki z przepysznym nadzieniem. Koniecznie musicie wypróbować. Proste i pyszne!Składniki:

3 spore
jabłka kortland (najlepszy gatunek na takie naleśniki -
jabłka robią się mięciutkie, ale nie ciemnieją)1 szklanka
mąki pszennej z czubem1 szklanka ciepłego
mleka (dozujemy ilość tak, by konsystencja była nieco gęściejsza niż na klasyczne naleśniki -
mleko można zastąpić
wodą a
śmietanę 2 łyżkami
oleju)1 łyżka
śmietany1
jajo1-2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka z górką świeżych
drożdżyszczypta
soliszczypta
cynamonu1 łyżka
oleju do smażeniaPrzygotowanie1. Mieszamy suche składniki. Dodajemy część
mleka,
jajo,
śmietanę i pokruszone lub rozbełtane
drożdże. Mieszamy na gładką masę. Dolewamy
mleka tyle, by ciasto było nieco gęściejsze od naleśnikowego (lepiej trzyma się
jabłek). Odstawiamy do momentu, gdy trochę podrośnie (pojawią się pęcherzyki)2. Myjemy i obieramy
jabłka. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry (około 0,5 cm). Jeśli macie inne
jabłka, można je pokropić
sokiem z cytryny, by szybko nie ciemniały). Posypujemy plastry szczyptą
cynamonu.

3. Rozgrzewamy patelnię i trochę tłuszczu (wystarczy go dodać ten jedyny raz, o ile jest dobra patelnia, z nieprzywierającą powłoką), tradycyjnie zanurzamy plastry w cieście i układamy na patelni. Zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywą i smażymy (właściwie pieczemy) chwilkę dłużej niż typowe naleśniki. Odwracamy i podobnie postępujemy z drugą stroną. Gotowe!Naleśniki najlepiej smakują na ciepło, ale nie gorąco a jeszcze lepsze są na zimno. Polecam...Sprawdź koniecznie super przepis na:pyszne naleśniki bez spulchniaczyplacuszki ze
śliwkamiowsiane placuszki z
jabłkami