ßßß Cookit - przepis na Naleśniki drożdżowe z jabłkami idealny deser

Naleśniki drożdżowe z jabłkami idealny deser

nazwa

Wykonanie

Te naleśniki przygotowuję wtedy, kiedy nachodzi mnie ochota na pyszną szarlotkę a nie mam na nią czasu. Lubię bawić się dobieraniem składników i jeśli tylko efekt jest znakomity, chętnie się dzielę tym pomysłem z Wami. Połączenie luźnego drożdżowego ciasta z grubszym plastrem jabłka tworzy idealne zestawienie. Piecze się je, jak wszystkie naleśniki, choć chwilkę dłużej, pod przykryciem, podlewając trochę tłuszczu tylko za pierwszym razem. Deser smakuje wybornie, posypany delikatnie cukrem pudrem. Ma się wrażenie, jakby się jadło smakowite pączki z przepysznym nadzieniem. Koniecznie musicie wypróbować. Proste i pyszne!
Składniki:
3 spore jabłka kortland (najlepszy gatunek na takie naleśniki - jabłka robią się mięciutkie, ale nie ciemnieją)
1 szklanka mąki pszennej z czubem
1 szklanka ciepłego mleka (dozujemy ilość tak, by konsystencja była nieco gęściejsza niż na klasyczne naleśniki - mleko można zastąpić wodą a śmietanę 2 łyżkami oleju)
1 łyżka śmietany
1 jajo
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka z górką świeżych drożdży
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Mieszamy suche składniki. Dodajemy część mleka, jajo, śmietanę i pokruszone lub rozbełtane drożdże. Mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleka tyle, by ciasto było nieco gęściejsze od naleśnikowego (lepiej trzyma się jabłek). Odstawiamy do momentu, gdy trochę podrośnie (pojawią się pęcherzyki)
2. Myjemy i obieramy jabłka. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry (około 0,5 cm). Jeśli macie inne jabłka, można je pokropić sokiem z cytryny, by szybko nie ciemniały). Posypujemy plastry szczyptą cynamonu.
3. Rozgrzewamy patelnię i trochę tłuszczu (wystarczy go dodać ten jedyny raz, o ile jest dobra patelnia, z nieprzywierającą powłoką), tradycyjnie zanurzamy plastry w cieście i układamy na patelni. Zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywą i smażymy (właściwie pieczemy) chwilkę dłużej niż typowe naleśniki. Odwracamy i podobnie postępujemy z drugą stroną. Gotowe!
Naleśniki najlepiej smakują na ciepło, ale nie gorąco a jeszcze lepsze są na zimno. Polecam...
Sprawdź koniecznie super przepis na:
pyszne naleśniki bez spulchniaczy
placuszki ze śliwkami
owsiane placuszki z jabłkami
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/10/nalesniki-drozdzowe-z-jabkami-idealny.html