ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe w godzinę

Ciasto drożdżowe w godzinę

nazwa

Wykonanie

Mam na imię Niecierpliwa :) Najchętniej korzystam z przepisów, w których nie ma mowy o długim oczekiwaniu. Pewnie dlatego nie piekę często chlebów. Ciasto drożdżowe też słynie z tego, że musi wyrosnąć. Że musi podwoić objętość itd. Jeden przepis na drożdżowca dla niecierpliwych podałam TU . Dziś wersja numer 2 - gdy zachce nam się ciasta drożdżowego podczas przygotowywania obiadu. Nim zjemy obiad i po nim posprzątamy - ciasto już będzie pachnieć. A to pachnie przepięknie. Cynamonem :)
Ponadto jakże inaczej niż pachnąco, mogłabym uczcić 40 000 wyświetleń bloga? Dziękuję Wam, że jesteście ze mną, że zaglądacie, że komentujecie. Bądźcie, komentujcie i korzystajcie jak najczęściej :)
Zapraszam na drożdżowca :)
Składniki:
310 g mąki
150 g cukru
150 ml mleka
200 ml oleju
3 jajka
50 g świeżych drożdży
500 g śliwek
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Na dno miski wsyp cukier, pokrusz na niego drożdże, polej roztrzepanymi jajkami, zalej letnim mlekiem i olejem. Posyp mąką. Przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
Tortownice o średnicy 23-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta, ułóż wypestkowane śliwki i wylej drugą część ciasta. Wierzch posyp cynamonem.
Piecz 50-55 minut w 180 st.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/10/ciasto-drozdzowe-w-godzine.html