Wykonanie

Robiłam już wiele murzynków, ale z czasem staram się dobierać tak składniki, by oprócz dobrego smaku, ciasto nie było przesycone tłuszczem. Jeśli jedliście kiedyś dość smaczne ciasto marketowe - pakowane w kolorowe folie, niestety pełne wszelkiego E to mój murzynek ma właśnie taki smak, z tą zasadniczą różnicą, że nie ma w nim chemicznych dodatków, poza szczyptą
proszku do pieczenia.Składniki

2,5 szklanki
mąki pszennej3
jaja3/4 szklanki
cukru (można więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto)szklanka
mleka1/3 szklanki
oleju80-100 gram
migdałów bez skórki1 łyżeczka z małym brzuszkiem
sodki lub
proszku do pieczenia2-3 łyżki holenderskiego
kakao (jeśli dajemy więcej, trzeba dodać do ciasta nieco
mleka)szczypta
soliaromat (opcjonalnie)polewa lub jedna tabliczka
czekolady + 1 łyżka słodkiej
śmietanki (może być ta do
kawy)użyłam formy o wymiarach 40 cm x 10 cm (typowa na makowiec)Przygotowanie1. Formę smaruję cienką warstwą
oleju2.
Migdały gotuję pół minuty. Przelewam zimną
wodą i z łatwością pozbawiam ich skórek (tak przygotowane
migdały wystarczy posiekać bez konieczności prażenia na patelni, bo są równie smaczne)3. Oddzielam
białka od
żółtek4.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, dodając pod koniec (kiedy piana jest sztywna)
cukier partiami i miksujemy na
bezę. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.4.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
kakao.(
kakao można dodać na różne sposoby:I sposób: Wsypujemy na koniec do ubitej
bezy, ale wtedy bardzo krótko miksujemy, by nie opadła piana.II sposób : Rozpuszczamy
kakao w niedużej ilości ciepłego
mleka na papkę. Rozcieńczamy ją pozostałym
mlekiem, po czym dodajemy do
mąki. Do miski z sypkimi składnikami wlewamy
olej, aromat i
żółtka. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto wydaje się gęste, ale tak ma być. W razie gdyby było zbyt tępe, dodajemy kilka łyżek
mleka i chwilkę mieszamy. Dodajemy do masy 1/3 części ubitej piany i rozrzedzamy. Następna porcja piany i znowu mieszamy, ale za każdym razem, jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Dodajemy ostatnią część
bezy. Widać, jak ciasto robi się puszyste i delikatne. Wsypujemy posiekane
migdały, kilka
razy mieszając wszystko łyżką. Wstawiamy do nagrzanego do 175 -180 stopni C piekarnika i pieczemy ciasto 45 minut. Jeśli ciasto pieczecie w większej formie, czas pieczenia można skrócić. Zawsze jednak sprawdzamy patyczkiem. Jeśli nie ma śladów surowego ciasta, wypiek jest gotowy do wystudzenia. Jeśli nie chcecie robić polewy, wystarczy rozpuścić
czekoladę z niewielką ilością
śmietanki w kąpieli
wodnej i letnią masę wylać na wystudzone ciasto. Murzynek lubi polewy, ale świetnie smakuje posypany tylko
cukrem pudrem. Polecam.