Wykonanie

Właściwie to będzie
mowa o mniej masiastej części. Zazwyczaj wszelkiego rodzaju uroczystości celebrujemy jedząc
torta na bazie
biszkopta. Znam idealny przepis ale przeglądając różnego rodzaju stronki, blogi kulinarne, trafiłam na taki, który musiał doczekać się premiery i u mnie w kuhni. Zwłaszcza, że chodziło tym razem o urodziny (i to 60--te) mojego taty, który jest wielbicielem
czekolady i
kawy. Tylko troszkę pozmienialam przepis i polecam zdecydowanie z dwóch powodów. Po pierwsze, oczywiście jest pyszny, po drugie bardzo ładnie wyrasta i nie wymaga dorabiania kolejnej warstwy aby tort był bardziej okazały.Na pewno
będę jeszcze nie raz korzystać z tego przepisu.Oto składniki:

2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
kakao1szklanka
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
soli2
jajka1 szklanka
maślanki0,5 szklanki
oleju1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej
kawyPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Lubicie robić muffinki? Ja lubię, bo to dość czysta i jak już wspomniałam, szybka robota.Suche składniki osobno, mokre osobno, po wymieszaniu łączymy je i wykładamy do formy.tak będzie i tym razem.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
cukier umieszczamy w osobnym naczyniu i mieszamy,
Jajka,
maślankę,
olej roztrzebujemy (np. widelcem) a następnie dodajemy do składników suchych i mieszamy znowu widelcem lub trzepaczką. Na koniec dodajemy gorącą
kawę, wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy do formy (formę najlepiej wcześniej nasmarowac odrobiną
masła i podsypać
bułką tartą lub mielonymi
orzechami). Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. godzinę i zostawiamy je w nim aż do całkowitego wystudzenia.Pracę nad
tortem najlepiej rozpocząć dzień wcześniej.Następnego dnia mamy gotowy podkład i wystarczy przełożyc go kremem. Ja polecam mase budyniową z
orzechami i
czekoladą. Takie połączenie pasuje mi do tego ciasta bardzo.