Wykonanie
Ryby to podstawa a do tego są smaczne, lekkostrawne i wartościowe. Nie
będę namawiała Was na roladę z
ryby, ale dlaczego nie, z drugiej strony, przecież to takie pyszne danie. Tak już całkiem
serio - przy roladzie jest troszkę roboty, ale czego się nie robi dla smaku...Ważne, by jadać
ryby, jak najczęściej.

Wierzch rolady polałam
oliwą z oliwek i posypałam drobniutko posiekanym
szczypiorkiem. Warto było się postarać...Składniki:

5-6
filetów z ryby2 ugotowane
marchewkiugotowany
brokuł80 gram ugotowanego
ryżupęczek posiekanego
szczypiorkusól,
pieprzfolia do pieczeniaPrzygotowanieZobacz, jak robię roladę na filmie

1. Jeśli filety mają skórę, warto ją usunąć. Filety przyprawiamy tylko
solą i
pieprzem i odstawiamy na kilka minut2. Warzywa najlepiej gotować w osolonej wodzie, pilnując, by nie były zbyt miękkie (można zrobić to w jednym garnku, ale najpierw wrzucamy
marchew, bo dłużej się gotuje).

3.
Ryby układamy w prostokąt lub kwadrat na folii do pieczenia (dobrze jest wykorzystać do tego rękaw foliowy, zostawiając po bokach odpowiedni zapas.

4. Najpierw układam połowę
ryżu. Na
ryż wykładam, gdzieniegdzie
marchewkę, pokrojoną w słupki a luki wypełniam
brokułem. Ułożyłam kilka
szczypiorków w całości, ale lepiej użyć posiekanego
szczypioru, by po upieczeniu nie przeszkadzał w jedzeniu. Wszystko posypuję resztką
ryżu. Staram się nie układać farszu przy brzegach
ryby, zwłaszcza tych, które połączę ze sobą, podczas zwijania rolady.5. Zwijam roladę a właściwie łącze brzegi
ryby, starając się przy tym ściśle ściągać folie, której końce muszą się znaleźć na spodzie formy. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Folię ściągamy po wystudzeniu, jak również roladę kroimy dopiero, gdy jest zimna (dobrze, by w lodówce poleżała przynajmniej godzinę)Polecam świetny przepis na:kotleciki z
ryby i
kaszy jaglanejdzwonko
dorsza w
sosie chrzanowo-
cytrynowymdomowy paprykarz