Wykonanie
Harissa to typowo Libijska / Tunezyjska
przyprawa. Pasta powstała z połączenia
papryki,
papryki wędzonej,
papryczek chili,
czosnku, często z
kolendrą. W Tunezji używana jest do
mięsa, zwłaszcza
baraniny i koziny lub rybiego gulaszu z warzywami czy nawet
kuskusu. Ostrość harissy zależy od ilości
oliwy, którą zawiera jednak zazwyczaj jest bardzo ostra.Składniki : ( 2 porcje )* 2
filety rybne,* 1 łyżka harissy,* 1 łyżka
oliwy z oliwek,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Rybę umyj, osusz, z obu stron oprósz świeżo zmielonym
pieprzem i
solą.W małej misce zmieszaj łyżkę harissy z łyżką
oliwy z oliwek obtocz
rybę.Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni smaż
rybę z obu stron, do czasu aż będzie gotowa ( czas zależny od grubości filetów ). Podawaj od razu.