ßßß Cookit - przepis na Ryba prosto i smacznie jak przygotować?

Ryba prosto i smacznie jak przygotować?

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Dzisiaj proponuję klasyczny i szybki sposób na pyszną rybę. Ryby, jak grzyby mają swój wyjątkowy smak i nie lubią zbyt wielu przypraw. Sól i pieprz to prostota i celowość. Polecam!
Potrzebujesz:
świeżą rybę lub filet z ryby
sól, pieprz
trochę mąki pszennej do obtoczenia (łyżka dwie-to zależy od ilości ryby)
niewielka ilość tłuszczu do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Rybę oczyszczam, osączam i osuszam przy pomocy ręcznika papierowego.
Dzielę rybę na mniejsze wygodne kawałki do smażenia. Oprószam solą i pieprzem. Odstawiam na kilkanaście minut.
Rozgrzewam tłuszcz i układam kawałki ryby obtoczonej w mące. Nadmiar mąki strzepuję, żeby niepotrzebnie nie paliła się na patelni. Smażę ryby około 3-4 minut do momentu aż mięso zbieleje i nie jest przeźroczyste. Jeśli nie jesteście pewni czy mięso dobrze się usmażyło, można rybę zapiec w piekarniku przez 10 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika!
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/01/ryba-prosto-i-smacznie-jak-przygotowac.html