Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj proponuję klasyczny i szybki sposób na pyszną
rybę.
Ryby, jak
grzyby mają swój wyjątkowy smak i nie lubią zbyt wielu przypraw.
Sól i
pieprz to prostota i celowość. Polecam!
Potrzebujesz:świeżą
rybę lub
filet z rybysól,
pieprztrochę
mąki pszennej do obtoczenia (łyżka dwie-to zależy od ilości
ryby)niewielka ilość tłuszczu do smażeniaPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmie
Rybę oczyszczam, osączam i osuszam przy pomocy ręcznika papierowego.Dzielę
rybę na mniejsze wygodne kawałki do smażenia. Oprószam
solą i
pieprzem. Odstawiam na kilkanaście minut.
Rozgrzewam tłuszcz i układam kawałki
ryby obtoczonej w
mące. Nadmiar
mąki strzepuję, żeby niepotrzebnie nie paliła się na patelni. Smażę
ryby około 3-4 minut do momentu aż
mięso zbieleje i nie jest przeźroczyste. Jeśli nie jesteście pewni czy
mięso dobrze się usmażyło, można
rybę zapiec w piekarniku przez 10 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika!