Wykonanie
Eh żeby ta
rybka z dzisiejszego obiadu potrafiła spełnić moje trzy życzenia...;) Chociaż przyznam szczerze, że jedno spełniła - zjedliśmy z mężem pyszny obiad!Miałam, zwykłą niespecjalnie wartościową tilapię, ale następnym razem zatopię w takim kukurydziano-piwnym,
żółtym cieście
dorsza, bo pod
ciastem ryba doskonale zachowuje swoją strukturę, jest sprężysta i zwarta, ale delikatna w smaku.
Składniki:6
filetów z ryby (u mnie tilapia - polecam
dorsza)szklanka
mąki kukurydzianejszklanka
jasnego piwasól i
pieprz3 łyżki
mąki pszennejolej do głębokiego smażenia (na dużą, głębszą patelnię wystarczy 0,5l
oleju)
Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą wymieszać z 3/4 szklanki
piwa, doprawić do smaku. Odstawić ciasto na 15 minut, wtedy ciasto zgęstnieje. Powinno
mieć konsystencję
śmietany - jeśli będzie zbyt gęste, należy dodać resztę
piwa. Filety umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Rozgrzać
olej na patelni. Filety obtaczać najpierw w
mące,
potem w cieście kukurydzianym i wkładać na gorący
olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Podałam
rybę z młodymi
kartofelkami i mizerią.
Smacznego!