Wykonanie
To jedno z moich ulubionych dań na Wigilie, bo po pierwsze łatwe, bardzo smaczne i zawsze pięknie się prezentuje. Jeśli jesteśmy zabiegani postawmy na prostotę, bo najczęściej
daje najlepsze efekty. Polecam!


Składniki
karp o wadze około 1 kg2-3 łyżki
mąki pszennej (zużywam tylko jej niewielką część do obsypania)6-8 łyżek
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (ważne, żeby był dobrze filtrowany tzn niemętny, przejrzysty o barwie żółto-zielonkawej )
sól i
pieprz do przyprawienia
rybyPrzepis na filmieOczyszczoną i pozbawioną szlamu i łusek
rybę dokładnie myję (obcinam także wszystkie płetwy, które przeszkadzają na patelni, jak i przy jedzeniu).Osuszoną
rybę kroję na niegrube dzwonka.
Solę i oprószam
pieprzem. Zostawiam na jakiś czas
karpia w spokoju na około 30 minut lub dłużej.

Zanurzam dzwonka w
mące, ale strzepuję jej nadmiar, bo
mąka szybko pali się na patelni, co powoduje ciemnienie
oleju. Układam na rozgrzanym tłuszczu i smażę około 2-3 minuty z każdej strony na niedużym płomieniu.Smacznego!Polecam także moje przepisy na
karpia w galarecie i
karpia w cieście na złotoŻyczę moim sympatycznym czytelnikom bloga, widzom na YT oraz fanom na facebookuRadosnych, rodzinnych i smakowitych Świąt Bożego Narodzenia