Wykonanie
22 Stycznia 2015 Gotowanie ze stylem
Karp smażony to propozycja nie tylko na święta. Ja nie musiałam długo czekać. Ostatnio mój brak przyniósł mi oczyszczonego i pokrojonego w dzwonki
karpia, którego wspólnie przyrządziliśmy. Przepis po prostu banalny. Pamiętajcie, że
karpia, którego przyrządzamy w panierce powinniśmy długo smażyć na wolnym ogniu. Najlepiej smakują
ryby niezbyt duże (około kilograma).
Karp smażony
Składniki :1 wyfiletowany, umyty i pokrojony na dzwonki
karpmąka pszenna do obtoczenia
rybyolej do smażenia
sólSposób przygotowania:Oczyszczonego, umytego, pokrojonego na dzwonka i lekko posolonego
karpia ułożyć na talerzu.Na patelni rozgrzać
olej.Obtoczyć każde dzwonko w
mące, smażyć dość długo z obu stron na złoty kolor na niezbyt silnym ogniu. Nie przykrywać pokrywką.Podczas smażenia
karpia posolić jeszcze raz z obu stron.