Wykonanie
Na wigilijnym
stole w większości
polskich domów nie może zabraknąć
karpia. Jest to jednak
ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie to nasz żołądek i wątroba ma co robić. Jeśli chcemy im oszczędzić nieco pracy lub po prostu jesteśmy na diecie sięgnijmy po
rybę przygotowaną parze. Gwarantujemy, ze
karp nic nie
traci na swoim smaku, a jest znacznie lżejszy w trawieniu.


Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Przygotowanie: 15 minut + godzina potrzebna na zamarynowanie
rybySkładniki:2 kawałki
karpiaPęczek
koperkuŚwieżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólRybę myjemy pod bieżącą
wodą oraz obficie posypujemy
solą i
pieprzem z obu stron. Umyty
koperek siekamy i posypujemy
rybę. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie umieszczamy w parowniku nastawionym na 10 minut. Czas ten nieco się wydłuży jeśli kawałki
ryby będą znacznej grubości. Po tym czasie
karp jest gotowy do jedzenia. Smacznego.
