Wykonanie
Filet z ulubionej
ryby w cieście z bąbelkami, tak określiła to danie córka widząc jak dodaje
wodę gazowaną do
maki. W wersji dla dorosłych zamiast
wody można śmiało dodać
piwo;)Podajemy z ulubionymi dodatkami, moim zdaniem najbardziej pasują tutaj frytki.
S kładniki:filet ulubionej
ryby (u mnie
mintaj)1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
wody gazowanej1
jajko2 szczypty
soliszczypta
pieprzu (u mnie kolorowy)tłuszcz do smażenia
Wykonanie:Filet myjemy, nacieramy
solą i
pieprzem.
Mąkę łączymy z
wodą i
jajkiem, mieszając tworząc gęste jednolite ciasto.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki.Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (u mnie
masło klarowane)Kawałki
ryby maczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano.Podajemy z ulubionymi dodatkami, dzieci pewnie ucieszą się z frytek;)