Wykonanie


I znowu
ryba :) Poprzednia wyszła mi naprawdę fantastyczna. Nie to żebym jakoś się specjalnie chwalił, ale naprawdę była niesamowita (przepis tutaj). Więc będąc na fali płynę dalej. Znów
Magda znalazła jakiś przepis w internecie i oświadczyła, że ja
wróci z basenu to
ryba ma być gotowa. I znowu, tak jak poprzednio, miałem ochotę zakląć szpetnie, ale przecież pacierza i
ryby nigdy nie odmawiam :)Tym razem także, jak poprzednio, będziemy bazować na gotowcu Knorra "Fix
ryba zapiekana w sosie
koperkowym". Zwykle nie pochwalam takich rozwiązań, bo te wszystkie fiksy-sriksy można samemu sobie zrobić, ale ten akurat Knurowi wyszedł wielce smacznie. Nabyłem zatem
drogą kupna torebeczkę i wziąłem się do pracy. Popijając podczas pracy reńskie
wino Liebfraumilch. Tani sikacz, ale smak ma naprawdę wyborny. Osobiście polecam. :)A do owej
ryby potrzebujemy:- 3
marchewki- pół
selera korzeniowego- 1 biała
cebula- 350 g świeżych lub 600 g mrożonych
filetów z ryby- 1 fix Knorra "
Ryba zapiekana w sosie
koperkowym"- 200 ml
jogurtu naturalnego-
sól,
pieprz-
cytryna,
koperek (do ozdoby)
Marchewki i
selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę też obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy wszystkie warzywa na patelnię, przyprawiamy
pieprzem i podsmażamy 7-10 minut.
Potem przekładamy do naczynia do zapiekania. Na warzywach układamy
rybę lekko oprószoną
solą.Fix mieszamy dokładnie z
jogurtem naturalnym i wylewamy na
rybę i warzywa. Jeśli ktoś nie martwi się - tak jak
Magda - "rosnącą dupą" to zalecałbym zamiast
jogurtu użyć
smietany 18%.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy
rybę na 25 minut.Wyjmujemy i przyozdabiamy
koperkiem i
cytryną. Gotowe i smacznego :)