ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony w folii

Pstrąg pieczony w folii

nazwa

Wykonanie

Tym razem postanowiłam spisać jeden z moich sposobów na rybę :-),ta będzie pieczona w folii aluminiowej,marynowana w warzywach.
Sposób pieczenia sprawia,że ryba jest lżejszą i delikatna, w smaku rzecz jasna:-)
Nie twierdzę,że to jakaś wyszukana potrawa,ale lubię zjeść czasem rybkę.
Składniki:
- pstrąg patroszony
- marchewka
- cebula
- cytryna
- sól,pieprz
dodatkowo:
- folia aluminiowa
Wykonanie:
1. Rybę myję,usuwam łuski,głowę i osuszam w ręcznik papierowy.
2. N acieram ją solą i pieprzem,po czym odstawiam do lodówki na czas przygotowania warzyw.
3. Marchewkę myję,obieram i trę na tarce o dużych oczkach.
4. Cebulę myję i kroję w talarki.
5. Cytrynę myję i kroję po dwa plastry na rybę.
6. Przygotowuję kawałek folii,wielkości takiej,aby dało się zawinąć całą rybę ze wszystkich stron.
7. Na folii kładę kilka plastrów cebuli,odrobinę startej marchwi i na to kładę pstrąga.
8. Do środka ryby daję również cebulę i marchew oraz przedzielony na pół plaster cytryny.
9. I na wierzch ryby kładę cebulę,marchew i plaster cytryny przedzielony na pół.
10. Biorę folię wzdłuż ryby i u góry zwijam ją na całej długości,a końce z obu stron zamykam troszkę jak
w cukierku:-)
11. Tak przygotowane zawiniątko odstawiam do lodówki na około godziną,ale jak będzie dłużej to będzie lepiej :-)
12. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180-200 C,wstawiam rybę w tym zawiniątku i piekę około 20-25 minut.
I gotowe.
Ja nie zjadam tych warzyw,w których ryba się piekła,ale oczywiście wszystko jest jadalne :-)
Podaję z różnymi surówki, sałatkami zależnie od sezonu i pieczonymi ziemniakami . Wszystko zależy jak jesteśmy głodni i jak duża jest ryba.
Można też rybę po zamarynowaniu wyjąć z warzyw i piec bez dodatków :-)Wówczas ryb nie zawijam w folię aluminiową na czas marynowania się w warzywach,tylko zostawiam na talerzu i owijam folią spożywczą. A dopiero gdy już daję rybę do pieczenia,przekładam ją do folii aluminiowej już bez warzyw.
Smacznego
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/pstrag-w-pieczony-folii-aluminiowej.html