Wykonanie
Tym razem postanowiłam spisać jeden z moich sposobów na
rybę :-),ta będzie pieczona w folii aluminiowej,marynowana w warzywach.Sposób pieczenia sprawia,że
ryba jest lżejszą i delikatna, w smaku rzecz jasna:-)Nie twierdzę,że to jakaś wyszukana potrawa,ale lubię zjeść czasem
rybkę.Składniki:-
pstrąg patroszony-
marchewka-
cebula-
cytryna-
sól,
pieprzdodatkowo:- folia aluminiowaWykonanie:1.
Rybę myję,usuwam łuski,głowę i osuszam w ręcznik papierowy.2. N acieram ją
solą i
pieprzem,po czym odstawiam do lodówki na czas przygotowania warzyw.3.
Marchewkę myję,obieram i trę na tarce o dużych oczkach.4.
Cebulę myję i kroję w talarki.5.
Cytrynę myję i kroję po dwa plastry na
rybę.6. Przygotowuję kawałek folii,wielkości takiej,aby dało się zawinąć całą
rybę ze wszystkich stron.7. Na folii kładę kilka plastrów
cebuli,odrobinę startej
marchwi i na to kładę
pstrąga.8. Do środka
ryby daję również
cebulę i
marchew oraz przedzielony na pół plaster
cytryny.9. I na wierzch
ryby kładę
cebulę,
marchew i plaster
cytryny przedzielony na pół.10. Biorę folię wzdłuż
ryby i u góry zwijam ją na całej długości,a końce z obu stron zamykam troszkę jakw
cukierku:-)11. Tak przygotowane zawiniątko odstawiam do lodówki na około godziną,ale jak będzie dłużej to będzie lepiej :-)12. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180-200 C,wstawiam
rybę w tym zawiniątku i piekę około 20-25 minut.I gotowe.Ja nie zjadam tych warzyw,w których
ryba się piekła,ale oczywiście wszystko jest jadalne :-)Podaję z różnymi surówki,
sałatkami zależnie od sezonu i pieczonymi
ziemniakami . Wszystko zależy jak jesteśmy głodni i jak duża jest
ryba.Można też
rybę po zamarynowaniu wyjąć z warzyw i piec bez dodatków :-)Wówczas ryb nie zawijam w folię aluminiową na czas marynowania się w warzywach,tylko zostawiam na talerzu i owijam folią spożywczą. A dopiero gdy już
daję rybę do pieczenia,przekładam ją do folii aluminiowej już bez warzyw.Smacznego