Wykonanie
Sezon
grzybowy zaczyna się rozkręcać. Zanim nastanie na dobre, warto wprawić się do klejenia domowych pierogów. Przygotowałam proporcje według klasycznego modelu - bez jaj. Jeżeli chcecie dodać
jajko to dodajcie tylko
żółtko, bo
białko sprawia, że ciasto nie jest elastyczne i szybko obsychaPoniższe proporcje wystarczą do farszu w ilości około 70 dag. Pomysłów na farsz jest praktycznie tyle, ile wspaniałych pasjonatów w kuchni.Składniki:3 szklanki
mąki1
żółtko (opcjonalnie)około 1 szklanki
wody (ta ilość nie jest sztywna - wyrabianie zależy od wilgotności
mąki1 łyżka
oleju o łagodnym smakuPrzygotowanie ciasta pierogowego1. Do
mąki wlewamy
olej i dodajemy
wodę porcjami, mieszamy i kontrolujemy wilgotność. Jeśli czujemy w dłoni, że ciasto jest bardzo suche, dodajemy
wody tyle, by ciasto dawało się wyrobić. Nie przesadzamy jednak z dodawaniem
wody, bo ciasto powinno się wyrobić, ale pod ręką powinno się czuć
opór. Zbyt miękkie ciasto utrudni nam wyrabianie pierogów lub innych domowych produktów, jak na przykład ravioli.2. Wyrabiamy ciasto na jednolitą zwartą masę3. Wkładamy do folii na około pół godziny, by ciasto odpoczęło i zrobiło się elastyczne. Wpływ na elastyczność ciasta ma dodatek
oleju oraz właśnie odpoczynek pod przykryciem. Doskonale wyrobione i wypoczęte ciasto, nie wymaga, ciągłego podsypywania
mąką, świetnie się formuje a po ugotowaniu trzyma należyty
fason.Zapraszam na przepis:swojski
makaronpierogi z
kaszą gryczaną i
grzybamipierożki z
owocami (
truskawkami)pierogi z
kapustą i
grzybami nie tylko na Wigilięsmakowite pierożki z
jagodamipierogi z
serem i
jagodami