Wykonanie
Może się komuś wydawać, że paprykarz to pospolita potrawa, ale jeśli tylko zrobimy go samemu ze sprawdzonych składników to zmieni się w wyjątkowy przysmak do
pieczywa.Składniki0,7 kg
ryby wędzonej lub gotowanej1 torebka ugotowanego
ryżu - 80 gram2 średnie
cebule150-200 ml
przecieru pomidorowego2 pazurki
czosnkukilka łyżek
oleju do dodania na zimno, jeśli
ryba chuda2 łyzki
oleju do smażenia
cebulki i
czosnku2-3 łyżeczki
papryki słodkiej, wymieszanej ze szczyptą
chilisok z połowy
cytrynysól,
pieprz,
cukier,
ocet balsamicznyPrzygotowanie
Ryby oddzielamy od ości i rozdrabniamy. Dodajemy ugotowany
ryż, podsmażoną
cebulkę z
czosnkiem i
przecierem pomidorowym z
papryką (
czosnek dodajemy pod koniec smażenia, by się nie przypalił). Mieszamy wszystkie składniki. Dolewamy
sok z cytryny i ciut
octu balsamicznego (lub więcej
cytryny). Próbujemy i korygujemy smak według upodobań. Wkładamy do słoików i do lodówki.