Wykonanie

Mój przepis na szarlotkę jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, zawsze dobrze smakuje i nieżle wygląda. W kilka godzin nie ma po niej śladu...Potrzebujesz na kruche ciasto:

0,5 kg
mąki4
żółtka250 gram
masła pokrojonego w kostkę (może być
margaryna)szczyptę
soli ( niewielki dodatek
soli jest niezbędny do wyodrębnienia pozostałych smaków)pół szklanki
cukru (nie warto dawać dużo
cukru - wystarczy
słodycz bezy i
jabłek)1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1/5 szklanki zimnej
wody - niektórzy wolą
śmietanę, ale odradzam...(ten produkt nie zawsze jest
śmietaną w tych naszych
dziwnych sklepach)startą skórkę z
pomarańczySposób przygotowania ciasta kruchegoMieszamy sypkie składniki. Dodajemy pozostałe i krótko zagniatamy ciasto. Formujemy kule, owijamy folią i wkładamy do lodówki przynajmniej na pół godziny.Nadzienie

Około 1 kg
jabłek obieramy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki
cukru na jasny karmel . Wrzucamy na to
jabłka i przesmażamy około 3 minut lub tyle, by
owoce lekko zmiękły, odparowały, ale się nie rozpadły(będą ładnie wyglądać w pokrojonych na porcje kawałkach ciasta). Do
jabłek dodajemy czubatą łyżeczkę
cynamonu a może i więcej, jeśli lubicie jego mocny aromat. Wszystko dokładnie mieszamy.
Beza
Ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Kiedy piana będzie porządnie ubita dodajemy w odstępach maksymalnie pół szklanki
cukru (większa ilość sprawi, ze ciasto straci na smaku) a na samym końcu, również porcjami torebkę budyniu
śmietankowego lub łyżkę
mąki ziemniaczanej.Bezowa szarlotka - przygotowanieWyjmujemy ciasto z lodówki. Bierzemy 2/3 ciasta, krótko przerabiamy na blacie. Posypujemy
mąką i wałkujemy na wielkość formy (blachę smarujemy tłuszczem) o wymiarach około 25 x 35 lub okrągłej, biorąc zapas na brzegi, przyjmujemy średnicę 30 cm. Jeśli nawet wyniknie mały problem, zawsze można w formie, przy pomocy palców, dostosować kształt, uwzględniając brzegi.

Jeśli chcecie, możecie podpiec ciasto w temperaturze 180 stopni C. przez około 20 minut, ja tego nie robię, bo zwyczajnie szkoda mi na to czasu. Posypuje ciasto niewielką ilością
mąki (przez sito), tak, jak to widać powyżej na zdjęciu, co skutecznie zapobiega jego nasiąkaniu i nie ma
mowy o żadnym zakalcu.

Na cieście układamy przesmażone
jabłka a na nich masę
białkowo-budyniową . Wierzch posypujemy pozostałym
ciastem, utartym na tarce. (U mnie się troszkę pozlepiały kawałki tego ciasta, ale nie należy się tym przejmować, gdyż po upieczeniu efekt jest rewelacyjny - wygląda tak, jakby
bezę posypał
orzechami włoskimi).
Bezową szarlotkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, obniżamy temperaturę o 10 stopni i pieczemy w nieco niższej.
Beza z wierzchu powinna się zrobić beżowa a w środku zachować konsystencję pianki. Na ostatnim zdjęciu widać to bardzo wyraźnie.Wykorzystując inne
owoce możemy wypiekać apetyczne ciasta w połączeniu z
bezą, pamiętając o najważniejszym: nie przesadzać z dodawaniem
cukru.