Wykonanie
Nie wiem jak Wy ale ja mam
banana na pysku z powodu tego wiosennego słońca:) Niedługo drzewa zaczną strzelać cudnymi zielonymi listkami, zapach soczystej trawy i śpiew ptaków z każdej strony będą towarzyszyć mi w trakcie spacerów po parku a bieganie po pracy kiedy jeszcze jest widno będzie większą motywacją do działania. W parze z tymi cudami zaczną się również pojawiać pierwsze wiosenne warzywa. Choć nawet najlepiej zaopatrzone sklepy czy bazarki nie równają się do własnego ogrodu...Ogrodu mamy i babci, w którym jako mały łobuz podjadałam
młode listki szczawiu, pierwsze
rzodkiewki, maleńkie słodkie
marchewki wyciągnięte prosto z ziemi i lekko opłukane zimną
wodą. Pamiętam idealnie równe grządki, każda tej samej długości, z odpowiednią odległością jedna od drugiej tak aby można było swobodnie przejść. A na grządkach cuda!
Młody szczypiorek, wyglądający nieśmiało z cebulowej główki, z każdym jednak dniem nabierając większej pewności siebie, wychylając się wyżej i wyżej aż dumnie zaprezentuje swoją smukłą, zieloną, zdecydowaną w smaku postać.
Sałatę, która zanim wyrosła na piękną krągłą damę była zaledwie trzema, sprężystymi, maleńkimi listkami otulonymi puszystą czarną ziemią. Wszystkie
marchewki,
pietruszki,
rzodkiewki i
buraki machające na wietrze swoimi zielonymi czuprynami z
owocami ukrytymi pod ziemią, czarną, wilgotną, pachnącą. Lubicie zapach ziemi? Ja uwielbiam, zwłaszcza po wiosennym/letnim deszczu... Ale się rozmarzyłam:)Zanim jednak Matka Ziemia zaprosi nas na nowalijkową ucztę, ja zapraszam Was na pieczone
buraki. Słodkie, lekko dymne z odrobiną wysokiej jakości
oliwy z oliwek i nutą balsamico, połączone z chrupiącą grzanką,
kozim serkiem,
skórką z cytryny i świeżym
tymiankiem. Rewelacja! Spróbuj a nie pożałujesz:)




Składniki:3 łyżki
oliwy z oliwek wysokiej jakości2 łyżki
octu balsamicznegokozi
serekświeży
tymianekskórka otarta z
cytrynyczarny pieprz, najlepiej świeżo mielonyciabata
chrzan śmietankowyPrzygotowanie:Każdego
buraka owiń folią aluminiową i piecz w temp 190 stopni przez co najmniej godzinę aż będą miękkie. Sprawdzisz to wbijając czubek noża.Po upieczeniu i wystudzeniu obierz
buraki i pokrój w cienkie plastry. W miseczce wymieszaj
oliwę z
octem, dokładnie wymieszaj i dołóż plastry
buraków. Mieszaj delikatnie aby wszystkie pokryły się marynatą. Odstaw na min. 30 minut.Ciabatę pokrój na 1 cm kromki i zrumień na patelni grillowej albo na zwykłej suchej bez dodatku tłuszczu.Każdą kromkę posmaruj niewielką ilością
chrzanu, połóż plastry
buraka, dodaj
serek kozi, posyp całość
skórką z cytryny i listkami
tymianku. Oprósz
czarnym pieprzem i gotowe!

