Wykonanie
Czołem Drogie Łasuchy! Dzisiaj mam dla Was wyśmienitą propozycję na szybki obiad jako rekompensatę za długie przerwy w zaglądaniu tutaj. Wybaczycie?:) Nie chciałabym zapeszyć ale jak moje
plany wypalą to w przyszłym tygodniu nowy post będzie się pojawiał codziennie, oczywiście zawierając jakieś pyszne receptury,
póki co jednak, nikomu ani słowa jasne!?;) No to wy tu sobie posmażcie naleśniczki a ja pójdę popracować. Miłego dnia!!
Składniki na ciasto: na 6 dużych sztuk1 szklanka
mąki razowej1/2 szklanki
mąki pszennej1
jajko (M)125 ml
mlekaok 350 ml
wody gazowanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:
Mąkę połącz z
mlekiem,
jajkiem,
solą i proszkiem po czym dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj
wodę gazowaną. Dodaj jej tyle aby ciasto uzyskało gładką konsystencję. Na koniec dodaj 3 łyżki
oliwy, wymieszaj i odstaw ciasto na 20 minut.Smaż na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej
oliwą (ja do tego celu używam pędzelka silikonowego).U mnie wyszło 6 sztuk z patelni o średnicy 25 cm. Jeśli użyjecie mniejszej wyjdzie ich więcej:)Składniki farszu:800 g liści
szpinaku (uwierzcie mi, że po przesmażeniu nie będzie go wcale tak dużo)2 duże ząbki
czosnku2-3 łyżki
masłałyżka
soku z cytrynysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Na dużej głębokiej patelni rozgrzejcie
masło i wrzućcie umyty i osuszony
szpinak. Najlepiej zrobić to w 2-3 partiach bo całość za jednym razem może się nie zmieścić i będzie ciężko mieszać.Jak
szpinak zmniejszy swoją objętość dodajcie przeciśnięty przez praskę
czosnek i doprawcie
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytryny.Składniki sosu:250 ml
śmietanki 12 %1/2 dużego ząbka
czosnku1/3 szklanki posiekanych
orzechów włoskich100 g
sera pleśniowego typu lazurszczypta
pieprzu i ew.
soliPrzygotowanie:Na mały gaz wstawcie rondelek ze
śmietanką. Dodajcie pokruszony
ser i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Podgrzewajcie (pilnując aby się nie zagotowało!) aż
śmietanka zgęstnieje a
ser całkowicie się roztopi. Wyłączcie gaz i dodajcie
orzechy. Doprawcie do smaku
pieprzem i
solą.* Sos ciemnieje pod wpływem skórki
orzechów ale nie zmienia to jego smaku. Jeśli chcesz aby twój sos pozostały jasny, przygotuj go chwilę przed podaniem:)Składanie:Na całej powierzchni każdego naleśnika rozłóż trochę
szpinaku i
zwiń w rulon. Przekrój na pół pod skosem i podawaj polane sosem.