Wykonanie
Jak minął Wam weekend? U mnie było intensywnie i plenerowo. Sobotę spędziliśmy nad Wisłą z naszą Kocurrą. Wpuszczona w wysoką trawkę była zachwycona! A do tego wspinaczka po drzewach (znaczy Kicia a nie, że ja czy M.), po której nie chciała wracać do domu. Zabrakło czasu na gotowanie niestety ale udało nam się wyskoczyć na chwilkę na bazarek po
jagnięcinę i
truskawki - pierwsze moje w tym roku, które smakowały latem i dzieciństwem. Wieczorem ponownie wybraliśmy się nad Wisłę ale tym razem towarzysko przy ognisku. Klimat super tylko jakoś zimno trochę było więc nie zabawiliśmy długo. W niedzielę pobudka przed 8 jeszcze bo Kicia się wyspała i nie ma zmiłuj, wstać trzeba bo bawić się chce. A jak wstać ktoś nie chce (czyt. ja) to ciągnięta i podjadana jest czupryna na głowie. Wstawać! A jak tylko wytoczyliśmy się z betów to Kicia
japkę zamknęła i zadowolona polazła na parapet... Mając na uwadze zobowiązania blogowe, na szybko przygotowałam pyszne hamburgery, strzeliłam kilka fotek i mogliśmy znowu ruszać w plener. Tym razem park Saski, w którym biegamy i jeździmy na rolkach. Wzięliśmy koc, ringo, zapakowaliśmy Gieparda do transportera i ziuuu na słoneczko. Trawa nad Wisłą zdecydowanie wygrała. W parku było dużo ludzi więc nasze Giepardziątko niechętnie wychodziło z transportera, wystawiając z niego jedynie swój różowy nosek i czasem łepek, żeby ogarnąć co się dzieje. Kilka
razy udało mi się jednak przespacerować Ją po trawce. Zmęczona tymi wrażeniami, zaraz po powrocie do mieszkania schowała się w
kącie za telewizorem i spała do wieczora:) Mi w tym czasie udało się na spokojnie przygotować szybką i naprawdę smaczną przekąskę z
jagnięciny. Myślę, że jest to bardzo fajna opcja na letnie spotkanie z przyjaciółmi:)





Składniki:300 g mielonej
jagnięcinyłyżeczka utartych w moździerzu nasion
kolendryłyżeczka wędzonej
papryki w proszkułyżeczka mielonego
kminkułyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki mielonego lub świeżego tartego
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
kardamonuszczypta
soli i świeżo mielonego
czarnego pieprzuSos jogurtowy:1/2 szklanki
jogurtu naturalnego3-4 cząstki kiszonych
cytrynkawałeczek drobniutko posiekanej
cebulkiDodatki: pełnoziarniste tortille,
pomidor,
czerwona cebula,
żółta papryka, świeże listki
kolendry, opcjonalnie zielony
ogórek.Przygotowanie:
Jagnięcinę wymieszajcie ze wszystkimi
przyprawami i zrumieńcie na dwóch łyżkach
oliwy. Następnie osączcie ją z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub gęstym sitku.Tortille podgrzejcie na suchej i niezbyt rozgrzanej patelni.Na każdy placek wyłóżcie trochę
jagnięciny, dodajcie warzywa i trochę sosu,
zwińcie tak jak lubicie i wcinajcie ze smakiem:)


