Wykonanie
Home » ciasta » ciasta i
ciasteczka » deser » desery »
kokos » powidła »
powidła śliwkowe » słodkie » słodkie wypieki »
śliwka » wypieki » Ciasto z powidłami śliwkowymiwtorek, 25 lutego 2014

To ciasto jest moją 100% improwizacją. Aż do samego końca nie miałam pojęcia jak będzie smakowało (i czy w ogóle będzie smaczne). Na szczęście okazało się, że moje obawy były bezpodstawne. Wyszło przepyszne! Słodkie, wilgotne.
Powidła śliwkowe idealnie współgrają z
kakaem i
cynamonem- to one nadają całości przepyszny smak i charakter. Naprawdę warto upiec, by z przyjemnością delektować się pysznym ciachem podczas niedzielnej
kawy.Moje ciasto dość długo się piekło, z pewnością dlatego, że było duże. Tak... dokładnie tak jak napisałam - BYŁO.Składniki:Ciasto:3,5 szklanki
mąki pszennej,1,5 łyżeczki
sody,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,260 g
śmietany 18%,100 g
śmietany 30%,4
jajka,230 g
masła2,5 szklanki
cukru do wypieków,1,5 łyżki ekstraktu z prawdziwej
waniliiProszek
kakaowy:1 i 1/3 szklanki
cukru pudru,4 kopiastych łyżek
kakao,łyżka
cynamonu+słoik
powideł śliwkowychBiała polewa:8 łyżek
cukru pudru,180 ml
śmietanki 30 %,9 łyżek
mleka w proszku,
wiórki kokosoweWykonanie:
Mąkę przesiać , zmieszać z
sodą i
proszkiem do pieczenia. W osobnej misce
masło utrzeć z
cukrem, wbić
jajka, dolać obie
śmietany i ekstrakt z prawdziwej
wanilii. Połączyć ze składnikami suchymi, zmiksować na gładką masę.Następnie przygotować warstwę
kakaową. Zmieszać ostrożnie
cukier puder z
cynamonem i
kakao.Ciasto podzielić na 3 części, proszek
kakaowy na 2.Wlać pierwszą część ciasta do formy, opruszyć proszkiem, przykryć kolejną warstwą ciasta, wysypać resztę proszku i przykryć ostatnią częścią masy.Na wierzchu ciasta robić ,,kleksy" z
powideł śliwkowych, delikatnie (przy pomocy patyczka lub widelca) ,,wprowadzić je do środka ciasta, malując w ten sposób wzory.Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 60-75 minut.Polewa : W kąpieli
wodnej zagotować
śmietankę, połączyć z
cukrem i
mlekiem w proszku, wymieszać. Polecam użyć blendera by nie powstały grudki. Rozrowadzić na wierzchu ciasta, obsypać wiórkami.



