ßßß Cookit - przepis na Kakaowo-pomarańczowe trufle z fasoli

Kakaowo-pomarańczowe trufle z fasoli

nazwa

Wykonanie

Trochę to spóźniony wpis, ale trufle robiłam wczoraj w nocy, dzisiaj od rana załatwiałam jeszcze świąteczne sprawunki, coś tam jeszcze było do zrobienia w kuchni, w międzyczasie pstryknęłam kilka fotek truflom, potem trochę sprzątania i strojenie choinki (w końcu)... Tak więc dopiero teraz udało mi się usiąść i sporządzić wpis z przepisem na trufle.
Jeśli nie macie akurat potrzebnych składników, to może uda Wam się przyrządzić trufle na Sylwestra albo jakąś inną okazję :) Sama robiłam je po raz pierwszy. Na blogu pojawiło się już ciasto z fasoli, muffiny oraz sałatka, więc dlaczego by nie pokusić się o kolejny przepis :) Poza tym nie chciałam przygotowywać trufli o bardzo dużej kaloryczności np. na bazie margaryny czy tłustego serka... I tym sposobem będę mogła skusić się na kilka bez większych wyrzeczeń :)
Składniki na ok. 60 trufli:
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (ale może być też biała)
150 g daktyli suszonych bez pestek
100 g rodzynek
ok. 150 g biszkoptów
1 łyżeczka melasy
1 łyżeczka gorzkiego kakao
suszona tarta skórka z pomarańczy
4-5 łyżek nalewki z pigwy (może być również likier pomarańczowy, rum, brandy, a jeśli trufle miałyby spożywać również dzieci to sok pomarańczowy)
Do obtaczania trufli posłużyć mogą:
kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzeszki, migdały, cukierkowa posypka.
Przygotowanie:
Biszkopty skruszyć, daktyle pokroić na ćwiartki, fasolę odsączyć i przepłukać. Daktyle i rodzynki zmielić w malakserze (można spróbować blenderem, ale wtedy wcześniej trzeba by drobniej pokroić daktyle).
Dodać fasolę, melasę, skórkę z pomarańczy, kakao i część skruszonych biszkoptów, a następnie znowu zmiksować. Dolać trochę nalewki i dodać pozostałą część biszkoptów. Wszystko zmielić na gładką, gęstą masę.
Przy pomocy jednej łyżeczki nabierać masę i zbierać ją drugą łyżeczką - wtedy łatwiej będzie przełożyć masę w palce nie rozpłaszczając jej. Delikatnie oklepując formować kulkę i obtaczać ją w posypce z kakao, wiórków kokosowych, orzechów, migdałów lub cukierkach do zdobienia.
Gotowe trufle wstawić do lodówki, gdzie lekko stwardnieją.
Aktualizacja poświąteczna (29. grudnia):
około połowa trufli przetrwała święta ;) i muszę przyznać, że przez te kilka dni stały się jeszcze lepsze niż zaraz po przygotowaniu.
Przepis na fasolowe trufle bierze udział w następujących akcjach kulinarnych:
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/12/kakaowo-pomaranczowe-trufle-z-fasoli.html