Wykonanie

Trochę to spóźniony wpis, ale
trufle robiłam wczoraj w nocy, dzisiaj od rana załatwiałam jeszcze świąteczne sprawunki, coś tam jeszcze było do zrobienia w kuchni, w międzyczasie pstryknęłam kilka fotek
truflom,
potem trochę sprzątania i strojenie choinki (w końcu)... Tak więc dopiero teraz udało mi się usiąść i sporządzić wpis z przepisem na
trufle.Jeśli nie macie akurat potrzebnych składników, to może uda Wam się przyrządzić
trufle na Sylwestra albo jakąś inną okazję :) Sama robiłam je po raz pierwszy. Na blogu pojawiło się już ciasto z
fasoli, muffiny oraz
sałatka, więc dlaczego by nie pokusić się o kolejny przepis :) Poza tym nie chciałam przygotowywać
trufli o bardzo dużej kaloryczności np. na bazie
margaryny czy
tłustego serka... I tym sposobem
będę mogła skusić się na kilka bez większych wyrzeczeń :)Składniki na ok. 60
trufli:1 puszka
czerwonej fasoli konserwowej (ale może być też biała)150 g
daktyli suszonych bez pestek100 g
rodzynekok. 150 g
biszkoptów1 łyżeczka melasy1 łyżeczka gorzkiego
kakaosuszona
tarta skórka z
pomarańczy4-5 łyżek
nalewki z
pigwy (może być również
likier pomarańczowy,
rum,
brandy, a jeśli
trufle miałyby spożywać również dzieci to
sok pomarańczowy)Do obtaczania
trufli posłużyć mogą:
kakao,
wiórki kokosowe, posiekane orzeszki,
migdały, cukierkowa posypka.Przygotowanie:
Biszkopty skruszyć,
daktyle pokroić na ćwiartki,
fasolę odsączyć i przepłukać.
Daktyle i
rodzynki zmielić w malakserze (można spróbować blenderem, ale wtedy wcześniej trzeba by drobniej pokroić
daktyle).Dodać
fasolę, melasę, skórkę z
pomarańczy,
kakao i część skruszonych
biszkoptów, a następnie znowu zmiksować. Dolać trochę
nalewki i dodać pozostałą część
biszkoptów. Wszystko zmielić na gładką, gęstą masę.Przy pomocy jednej łyżeczki nabierać masę i zbierać ją drugą łyżeczką - wtedy łatwiej będzie przełożyć masę w palce nie rozpłaszczając jej. Delikatnie oklepując formować kulkę i obtaczać ją w posypce z
kakao,
wiórków kokosowych,
orzechów,
migdałów lub cukierkach do zdobienia.Gotowe
trufle wstawić do lodówki, gdzie lekko stwardnieją.

Aktualizacja poświąteczna (29. grudnia):około połowa
trufli przetrwała święta ;) i muszę przyznać, że przez te kilka dni stały się jeszcze lepsze niż zaraz po przygotowaniu.Przepis na
fasolowe trufle bierze udział w następujących akcjach kulinarnych: