ßßß Cookit - przepis na Ciasto kawowe (World Baking Day 2013)

Ciasto kawowe (World Baking Day 2013)

nazwa

Wykonanie

W ostatnią niedzielę miałam piec z okazji Światowego Dnia Pieczenia (19.05.), ale wypadło mi otwarcie sezonu grillowego, więc plany uległy zmianie... Jednak w dalszym ciągu chciałam upiec coś z listy 100 przepisów na wypieki . Można tam znaleźć zarówno te prostsze jak i trudniejsze przepisy. Kilka z tych wypieków, poza dzisiejszym kawowym, również wypróbuję :) W tym roku hasłem World Baking Day było "Bake brave", czyli "Piecz odważnie".
Na pierwszy strzał wybrałam ciasto kawowe :) Początkowo miały być ptysie, ale rodzina opowiedziała się za kawowym ciachem, więc ptysie pojawią się innym razem.
Składniki na ciasto:
4 jajka (waga jajek bez skorupek ok. 250 g)
miękka margaryna (u mnie 250 g)
cukier (u mnie 200 g białego cukru)
mąka (u mnie 250 g mąki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w małej ilości wody (u mnie ok. 25 ml, troszkę zostawić do kremu)
szczypta soli
margaryna do nasmarowania formy
drobno zmielona bułka tarta do obsypania formy
Składniki na krem:
100 g margaryny
150 g cukru pudru
ok. 50 g słodkiej gęstej śmietany (kilka łyżek)
troszkę ekstraktu z kawy rozpuszczalnej (np. to, co zostało z przygotowywania ciasta)
gorzkie kakao
kawałek czekolady do potarcia (u mnie mleczna z kawałkami pomarańczy, fajnie wyglądałaby ciemna gorzka czekolada)
Przygotowanie ciasta:
W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej. Pozostawić do wystygnięcia.
Zważyć jajka i odmierzyć taką samą wagę dla margaryny i mąki. Cukru radzę dać tak o 1/5 mniej :). Margarynę utrzeć razem z cukrem na jednolitą masę. Jajka lekko ubić w osobnym naczyniu i po trochu dodawać do margaryny z cukrem. Ubijać szybko aż do otrzymania kremowej, puszystej masy (tylko nie ubijać zbyt długo! Gdyby masa wyglądała jak "zwarzona", to zgodnie z radą autorki oryginalnego przepisu najlepszym wyjściem będzie dodanie niewielkiej ilości mąki przed dodaniem każdego jajka).
Do masy dodać ekstrakt kawowy, a następnie stopniowo dosypywać mąkę i w dalszej kolejności także sól oraz proszek do pieczenia. Miksować aż do połączenia się wszystkich składników.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Formę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Potem delikatnie wyłożyć do niej masę i wstawić do piekarnika. Piec w dolnej części piekarnika (ale nie najniższej - tylko o 1 poziom niższej niż środkowy;)) przez 35-40 minut, sprawdzając przed upływem tego czasu czy ciasto jest dobre przy użyciu drewnianego patyczka. Gotowe ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Aby przygotować krem, należy utrzeć tłuszcz z cukrem pudrem do uzyskania kremowej masy, a potem dodać kawę i śmietanę. Wszystko trzeba ubijać aż masa stanie się puszysta (nie za długo, w przeciwnym razie stanie się zbita, kleista).
Zimne ciasto przekroić na dwie części. Następnie na spodzie rozsmarować mniej niż połowę kremu, przykryć wierzchnią warstwą ciasta i posmarować ją pozostałą ilością kremu. Wierzch ciasta posypać kakao i potartą czekoladą.
Niecierpliwi mogą ciasto jeść od razu, ale mnie bardziej smakuje, gdy jest schłodzone w lodówce... a już po kilku godzinach lub na drugi dzień jest jeszcze lepsze :)
Ciasto jest smaczne, całkiem inne niż te, które dotąd piekłam. Jednak kierując się oryginalnym przepisem trzeba by rzeczywiście piec np. w dwóch mniejszych formach. Piekłam w małej tortownicy, dlatego musiałam piec nieco dłużej, ponieważ środek by mi się nie dopiekł, i w wyższej temperaturze (mimo tego, że mam termoobieg). Moje ciasto ma mniejszą zawartość cukru, a i tak było dość słodkie... I pomyśleć, że w oryginalnym przepisie jest go aż 320 g! Uważam, że to stanowczo zbyt duża ilość cukru.
Ze względu na krem ciasto jest bardzo syte. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, co jest dobre, bo nie zje się więcej niż 1 kawałka podczas jednego zgromadzenia przy stole :) Całkowicie zaspokaja potrzebę na "coś słodkiego" :) Dodam, że kawa jest bardziej wyczuwalna w kremie niż w samym cieście, któremu zresztą nadała ciekawy kolor.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/05/ciasto-kawowe-na-world-baking-day.html