ßßß
Skład:100g gorzkiej czekolady100g mlecznej czekolady200g margaryny200g kwaśnej śmietany160g drobnego cukru4 jaja180g mąki tortowejmiękka margarynamąka krupczatka lub bułka tarta do blachy2 opakowania lentilekPrzygotowanie:Do niewielkiego garnka wlać zimną wodę i zagotować. Do mniejszego rondelka włożyć połamane na kawałki obie czekolady i dodać pokrojoną margarynę. Rondelek z czekoladą wstawić do garnka z gotującą się wodą, składniki podgrzewać, mieszając, aż się rozpuszczą. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.Rondelek z czekoladową masą wyjąć z kąpieli wodnej. Wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Wlać do masy czekoladowej, wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.Przygotować głęboką blachę o wymianach ok 22x34cm. Spód i boki posmarować miękką margaryną, oprószyć mąką lub bułką tartą, nadmiar mąki wysypać. Na blachę wlać ciasto i wygładzić, np. silikonową szpatułką.Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Na cieście rozłożyć lentilki. Placek wstawić do piekarnika, piec ok. 40min. Wyjąć, wystudzić i pokroić na kawałki.Przepis wypróbowany z "Sól i Pieprz", marzec-kwiecień 2/2013