Wykonanie
Czekoladowo-
czekoladowy placek
czekoladowy :)
Skład:100g
gorzkiej czekolady100g
mlecznej czekolady200g
margaryny200g kwaśnej
śmietany160g drobnego
cukru4
jaja180g
mąki tortowej
miękka margarynamąka krupczatka lub
bułka tarta do blachy2 opakowania lentilekPrzygotowanie:Do niewielkiego garnka wlać zimną
wodę i zagotować. Do mniejszego rondelka włożyć połamane na kawałki obie
czekolady i dodać pokrojoną
margarynę. Rondelek z
czekoladą wstawić do garnka z gotującą się
wodą, składniki podgrzewać, mieszając, aż się rozpuszczą. Wlać
śmietanę i dokładnie wymieszać.Rondelek z
czekoladową masą wyjąć z kąpieli
wodnej. Wsypać
cukier, dokładnie wymieszać.
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Wlać do masy czekoladowej, wymieszać. Następnie wsypać przesianą
mąkę i dokładnie wymieszać.Przygotować głęboką blachę o wymianach ok 22x34cm. Spód i boki posmarować
miękką margaryną, oprószyć
mąką lub
bułką tartą, nadmiar
mąki wysypać. Na blachę wlać ciasto i wygładzić, np. silikonową szpatułką.Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Na cieście rozłożyć lentilki. Placek wstawić do piekarnika, piec ok. 40min. Wyjąć, wystudzić i pokroić na kawałki.Przepis wypróbowany z "
Sól i Pieprz", marzec-kwiecień 2/2013