Wykonanie
Rogaliki z
czekoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Dziś szperając w przyprawach natknęłam się na
proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się domyślić, że znajdował się przepis na nie. Przepis był na rogaliki z
marmoladą, także wystarczyło zmienić nadzienie i gotowe. Wyszły kruche i pyszne.
Składniki:Ciasto:250 g
mąki (ja użyłam tortowej),4 łyżki
cukru - 50g,125g
miękkiej margaryny,1
jajo,3 łyżki
śmietany,1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 4g,Nadzienie:18 kostek
białej czekolady,18 kostek
mlecznej czekolady,Ponadto:
cukier puder do posypania gotowych rogalików.Przygotowanie:Na stolnicę lub do miski przesiać przez sitko
mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto (pod spód podsypywać
mąkę by się nie przykleiło). Starać się tak rozwałkować ciasto, by było w kształcie prostokąta. Powycinać trójkąty. Na szersze końce położyć po kostce
mlecznej i
białej czekolady. Zawijać w stronę węższą ciasta. Spróbować uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na silikonie. Piec w rozgrzanym piekarniku (180stopni) przez ok.30min. (ja wyjęłam po 25minutach) - to zależy od piekarnika. Gdy rogaliki lekko przestygną posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!!!