Wykonanie
Na piątkowym obiedzie miał się pojawić smażony
dorsz z
ryżem. Często do takiego zestawienia jadamy
ryż z
jogurtowym sosem czosnkowym, ale dzisiaj postanowiłam zrobić nieco inny sos. Z tego, co wiem,
sos tatarski przygotowuje się z
marynowanymi grzybkami, ale takowych akurat nie miałam, poza tym nie pasowały do mojej koncepcji ;)

Taki sos przygotowany z gęstym
jogurtem możemy podawać jako dip, a z
jogurtem o rzadszej konsystencji jako smaczny sos do obiadu (do różnego rodzaju kotletów i ryb smażonych czy przyrządzanych na parze).Składniki:400 g
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu2 średniej wielkości
ogórki kiszoneok. 5 cm białej części
pora (miałam akurat
pora o dość grubej średnicy, więc jeśli macie drobniejszy egzemplarz, to trzeba posiekać stosownie więcej) - ewentualnie może być
szczypiorekkoperek (suszony lub świeży)
natka pietruszki (suszona lub świeża)
pieprzBez
soli, ponieważ moim zdaniem jest w tym składzie niepotrzebna :)
Ogórki i
majonez są słone wystarczająco. Chyba, że ktoś lubi bardzo słone.Przygotowanie:
Pora drobno posiekać,
ogórki pokroić w kosteczkę i wrzucić do miseczki.Do naczynia z posiekanymi składnikami dodać
jogurt naturalny i
majonez. Następnie dosypać trochę posiekanego
koperku i
natki pietruszki (wedle uznania) i doprawić
pieprzem.Prawda, że przygotowanie nie zajmuje wiele czasu? :)


A wszystko przez to, że w mojej rodzinie nie lubimy suchego
ryżu do obiadu :)))Smacznego!P.S. Uważajcie na paluszki podczas używania noża!Nigdy nie wiadomo, na kogo padnie! I na którego palca!Dziś padło na mnie ;) Ucierpiał lewy wskazujący. Nawet nie wiem, kiedy to się stało :( Prawdopodobnie wtedy, gdy zrzucałam kawałeczki
pora z ostrza... Chwilę później podczas krojenia
ogórka zastanawiałam się, dlaczego tak
szczypie ;) a tu taka niespodzianka...Dobrze, że to draśnięcie ;) mam jednak na lewej ręce, ponieważ czeka mnie jeszcze rysowanie - w przypadku prawej dłoni musiałabym to sobie odpuścić.