Wykonanie
Sałatka bardzo prosta i szybka, a przy tym można ją spakować do lunchboxa i zjeść w pracy, co przy moim trybie życia ma niesamowite znaczenie.Potrzebujemy(na dwie porcje)
sałata - ja dałam pół
sałaty rzymskiej i dwie garście
roszponki, jednak myślę że
sałata lodowa/mix sałat/rukola też się tu sprawdząjedna
pierś z kurczakapół
cebulikilka
kaparówkromka
chlebaparmezan na sos:1
żółtkomały ząbek
czosnkupieprz1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
sosu worcestershire4 łyżki
oliwyPrzygotowanie
Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na mniejsze części.
Pierś kurczaka nacieramy
oliwą, odrobiną
soku z cytryny,
solą i
pieprzem, kroimy na większe, płaskie kawałki i grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej (można także pokroić i podsmażyć na patelni, ja staram się unikać smażenia).
Cebulę kroimy na
pióra.
Chleb kroimy w kostkę i "wysuszamy" na patelni (lub w tosterze/piekarniku/na grillu) - na grzaneczki.Sos: Wrzucamy wszystko do miski i miksujemy na gładki sos.Do miski wkładamy
sałatę,
kurczaka, kilka
kaparów,
cebulkę i trochę grzanek. Polewamy sosem i posypujemy startym
parmezanem. Ja niestety o
parmezanie przypomniałam sobie dopiero po zdjęciach ;)Przepis na sos ze strony kwestiasmaku.com .Przepis bierze udział w akcji: