Wykonanie

Podgrzybki w
sosie pomidorowym to jedna z moich ulubionych przystawek. Ogólnie mam słabość do wszystkiego co w
sosie pomidorowym:
śledzi, gołąbków, penne…I mam też słabość do limeryków. Kiedyś z okazji jakiegoś konkursu kulinarnego „wysmażyłam” taki o grzybachLimeryk złożonyTo historia nie byle jaka,Napisać limeryk nie na
kurczakaAni też na „grzyba”Co na
młódki dybaA na wcale smacznego
maślaka.Raz…Piekna studentka z akademikaZapałała chęcią na
borowika.Po lesie szukała,Kolegę spotkałaZgubiła zapięcie od stanika!Zaś…Miłośniczka ostrej zabawy,Co zjadała pikantne potrawy,Kupiła
maślakiNa
grzybowe flakiChciała skusić pana z Warszawy.Bo…Nie szło w jednym limerykuDać
maślaków, rydzów,
borowików.Trudna to sprawaZ
grzybów zabawaA po niej chęć do figlików.

A wracając do przepisu…Składniki:podgrzybki – 1 , 5 kg,
cebula – 1/2 kg,
przecier pomidorowy – 3 łyżki,
keczup – 2 łyżki,
olej – 1 szklanka,
ocet – 1/3 szklanki,
cukier – 4 łyżki,
sól do smaku,
ziele angielskie- 5 kulek,
liście laurowe – 3 szt.Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plastry, zalać
wodą. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem
liści laurowych i
ziela angielskiego ok. 20 minut.
Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na
oleju. Dodać
przecier pomidorowy,
keczup,
cukier i smażyć razem kilka minut.
Grzyby wybrać łyżką cedzakową i dołożyć do
cebuli. Posolić do smaku dolać resztę
oleju i smażyć razem ok 15 minut (
liście laurowe i
ziele angielskie też można przełożyć do
cebuli). Cały czas mieszać, bo
grzyby lubią przywierać do garnka. Na końcu wlać
ocet, przesmażyć razem przez 3 minuty i gotowe
grzyby nakładać do słoików. Zakręcać i słoiczki odwracać do góry dnem. Tak mają stać, aż do całkowitego ostudzenia. Jeśli
grzyby mają dłużej leżeć dobrze jest je poddać pasteryzacji – 10 minut od momentu zagotowania.