ßßß
Podgrzybki w sosie pomidorowym to jedna z moich ulubionych przystawek. Ogólnie mam słabość do wszystkiego co w sosie pomidorowym: śledzi, gołąbków, penne…I mam też słabość do limeryków. Kiedyś z okazji jakiegoś konkursu kulinarnego „wysmażyłam” taki o grzybachLimeryk złożonyTo historia nie byle jaka,Napisać limeryk nie na kurczakaAni też na „grzyba”Co na młódki dybaA na wcale smacznego maślaka.Raz…Piekna studentka z akademikaZapałała chęcią na borowika.Po lesie szukała,Kolegę spotkałaZgubiła zapięcie od stanika!Zaś…Miłośniczka ostrej zabawy,Co zjadała pikantne potrawy,Kupiła maślakiNa grzybowe flakiChciała skusić pana z Warszawy.Bo…Nie szło w jednym limerykuDać maślaków, rydzów, borowików.Trudna to sprawaZ grzybów zabawaA po niej chęć do figlików.
A wracając do przepisu…Składniki:podgrzybki – 1 , 5 kg,cebula – 1/2 kg,przecier pomidorowy – 3 łyżki,keczup – 2 łyżki,olej – 1 szklanka,ocet – 1/3 szklanki,cukier – 4 łyżki,sól do smaku,ziele angielskie- 5 kulek,liście laurowe – 3 szt.Przygotowanie:Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plastry, zalać wodą. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok. 20 minut. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy, keczup, cukier i smażyć razem kilka minut. Grzyby wybrać łyżką cedzakową i dołożyć do cebuli. Posolić do smaku dolać resztę oleju i smażyć razem ok 15 minut (liście laurowe i ziele angielskie też można przełożyć do cebuli). Cały czas mieszać, bo grzyby lubią przywierać do garnka. Na końcu wlać ocet, przesmażyć razem przez 3 minuty i gotowe grzyby nakładać do słoików. Zakręcać i słoiczki odwracać do góry dnem. Tak mają stać, aż do całkowitego ostudzenia. Jeśli grzyby mają dłużej leżeć dobrze jest je poddać pasteryzacji – 10 minut od momentu zagotowania.