ßßß Cookit - przepis na Podgrzybki w pomidorach

Podgrzybki w pomidorach

nazwa

Wykonanie

Podgrzybki w sosie pomidorowym to jedna z moich ulubionych przystawek. Ogólnie mam słabość do wszystkiego co w sosie pomidorowym: śledzi, gołąbków, penne…
I mam też słabość do limeryków. Kiedyś z okazji jakiegoś konkursu kulinarnego „wysmażyłam” taki o grzybach
Limeryk złożony
To historia nie byle jaka,
Napisać limeryk nie na kurczaka
Ani też na „grzyba”
Co na młódki dyba
A na wcale smacznego maślaka.
Raz…
Piekna studentka z akademika
Zapałała chęcią na borowika.
Po lesie szukała,
Kolegę spotkała
Zgubiła zapięcie od stanika!
Zaś…
Miłośniczka ostrej zabawy,
Co zjadała pikantne potrawy,
Kupiła maślaki
Na grzybowe flaki
Chciała skusić pana z Warszawy.
Bo…
Nie szło w jednym limeryku
Dać maślaków, rydzów, borowików.
Trudna to sprawa
Z grzybów zabawa
A po niej chęć do figlików.
A wracając do przepisu…
Składniki:
podgrzybki – 1 , 5 kg,
cebula – 1/2 kg,
przecier pomidorowy – 3 łyżki,
keczup – 2 łyżki,
olej – 1 szklanka,
ocet – 1/3 szklanki,
cukier – 4 łyżki,
sól do smaku,
ziele angielskie- 5 kulek,
liście laurowe – 3 szt.
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plastry, zalać wodą. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok. 20 minut. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy, keczup, cukier i smażyć razem kilka minut. Grzyby wybrać łyżką cedzakową i dołożyć do cebuli. Posolić do smaku dolać resztę oleju i smażyć razem ok 15 minut (liście laurowe i ziele angielskie też można przełożyć do cebuli). Cały czas mieszać, bo grzyby lubią przywierać do garnka. Na końcu wlać ocet, przesmażyć razem przez 3 minuty i gotowe grzyby nakładać do słoików. Zakręcać i słoiczki odwracać do góry dnem. Tak mają stać, aż do całkowitego ostudzenia. Jeśli grzyby mają dłużej leżeć dobrze jest je poddać pasteryzacji – 10 minut od momentu zagotowania.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/09/podgrzybki-w-pomidorach