ßßß Cookit - przepis na Maślaki w occie

Maślaki w occie

nazwa

Wykonanie

Składniki :
maślaki, u mnie ok 1 kg
cebula kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liść laurowy
cukier, sól
ocet
Przygotowanie :
Grzyby obrać i umyć
Do lekko posolonego i zakwaszanego wrzątku wrzucić maślaki
Gotować na małym ogniu ok. 5-10 min., ostrożnie by się nie rozleciały
Przelać przez sito, odcedzić i przepłukać na sicie wrzącą wodą, dokładnie odcedzić
Przygotować zalewę w proporcjach 3 szklanki wody na 1 szklankę octu 10%
Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry cebulę oraz 8-10 łyżek cukru, ziarnka pieprzu i ziela oraz 3 łyżeczki soli i liść laurowy - zagotować
Osączone grzyby ułożyć w czystych słojach, tak by było ich 3/4 objętości słoika, włożyć po kilka plastrów cebuli, zalać po brzegi wrzącą zalewą, przykryć dekielkami, zakręcić
Wszystkie słoje ustawić na grubej ściereczce, przykryć kocem do dnia następnego.
Jeśli ktoś lubi mniej słodką zalewę to doda mniej cukru.
Liścia laurowego wyjmujemy z zalewy i raczej nie dodajemy do słojów, to samo z zielem.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/09/maslaki-w-occie.html