Wykonanie
Składniki :
maślaki, u mnie ok 1 kg
cebula kilka ziaren
pieprzu i
ziela angielskiegoliść laurowycukier,
sólocetPrzygotowanie :
Grzyby obrać i umyćDo lekko posolonego i zakwaszanego wrzątku wrzucić
maślakiGotować na małym ogniu ok. 5-10 min., ostrożnie by się nie rozleciałyPrzelać przez sito, odcedzić i przepłukać na sicie wrzącą
wodą, dokładnie odcedzićPrzygotować zalewę w proporcjach 3 szklanki
wody na 1 szklankę
octu 10%Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry
cebulę oraz 8-10 łyżek
cukru, ziarnka
pieprzu i ziela oraz 3 łyżeczki
soli i
liść laurowy - zagotowaćOsączone
grzyby ułożyć w czystych słojach, tak by było ich 3/4 objętości słoika, włożyć po kilka plastrów
cebuli, zalać po brzegi wrzącą zalewą, przykryć dekielkami, zakręcićWszystkie słoje ustawić na grubej ściereczce, przykryć kocem do dnia następnego.Jeśli ktoś lubi mniej słodką zalewę to
doda mniej
cukru.
Liścia laurowego wyjmujemy z zalewy i raczej nie dodajemy do słojów, to samo z zielem.