ßßß
Ogólnie to ja nie lubię „starych pierników”, bo można na nich zęby połamać… zdecydowanie wole „młode pierniki”. Pewnie nie jestem w tym lubieniu odosobnionaPolecam więc piernik z całymi jabłkami nadziewanymi masą makową, najlepszy do jedzenia na świeżo.Biorę udział w konkursie Lidla dlatego będę wdzięczna za głosy: https://kuchnialidla.pl/wypiek/piernik-z-jablkami-i-masa-makowa-1Składniki:cukier – 1 szklanka,przyprawa do piernika – 1 opakowanie,mleko – 1 szklanka,miód sztuczny – 20 dkg,margaryna – 125 g,soda – 1 łyżeczka,jaja – 2 szt,mąka – 2 szklanki,proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,sól- mała szczypta,jabłka małe – 10 szt,masa makowa – 4 łyżki.Podana ilość składników wystarcza na upieczenie dwóch foremek ciasta w kształcie choinki.Mleko zagotować i przestudzić. Dodać do mleka przyprawę do piernika, cukier, miód, margarynę a następnie zagotować razem wszystkie składniki. Po 2-3 minutach gotowania wsypać sodę i odstawić masę na 10-15 minut. Mąkę przesiać a potem wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do przestudzonej masy wbić dwa całe jajka, wsypać mąkę i wszytko razem zmiksować.Jabłka oskrobać i wydrążyć łyżeczką do robienia kulek. Wydrążone jabłka napełnić masą makową – najlepsza jest domowej roboty, ale gotowa z puszki też się dobrze sprawdza.Blaszki nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do każdej blaszki wlać połowę ciasta a na cieście ułożyć faszerowane jabłka. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec, początkowo przez 20 minut w temperaturze 160 stopni a przez kolejne 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam.