Wykonanie

Ogólnie to ja nie lubię „starych pierników”, bo można na nich zęby połamać… zdecydowanie wole „młode pierniki”. Pewnie nie jestem w tym lubieniu odosobnionaPolecam więc piernik z całymi
jabłkami nadziewanymi masą
makową, najlepszy do jedzenia na świeżo.Biorę udział w konkursie Lidla dlatego
będę wdzięczna za głosy: https://kuchnialidla.pl/wypiek/piernik-z-
jablkami-i-masa-makowa-1Składniki:
cukier – 1 szklanka,
przyprawa do piernika – 1 opakowanie,
mleko – 1 szklanka,
miód sztuczny – 20 dkg,
margaryna – 125 g,
soda – 1 łyżeczka,
jaja – 2 szt,
mąka – 2 szklanki,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
sól- mała szczypta,
jabłka małe – 10 szt,masa makowa – 4 łyżki.Podana ilość składników wystarcza na upieczenie dwóch foremek ciasta w kształcie choinki.
Mleko zagotować i przestudzić. Dodać do
mleka przyprawę do piernika,
cukier,
miód,
margarynę a następnie zagotować razem wszystkie składniki. Po 2-3 minutach gotowania wsypać
sodę i odstawić masę na 10-15 minut.
Mąkę przesiać a
potem wymieszać z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Do przestudzonej masy wbić dwa całe
jajka, wsypać
mąkę i wszytko razem zmiksować.
Jabłka oskrobać i wydrążyć łyżeczką do robienia kulek. Wydrążone
jabłka napełnić masą
makową – najlepsza jest domowej roboty, ale gotowa z puszki też się dobrze sprawdza.Blaszki nasmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Do każdej blaszki wlać połowę ciasta a na cieście ułożyć faszerowane
jabłka. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec, początkowo przez 20 minut w temperaturze 160 stopni a przez kolejne 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam.