ßßß Cookit - przepis na Nowe wcielenie starego piernika

Nowe wcielenie starego piernika

nazwa

Wykonanie

Ogólnie to ja nie lubię „starych pierników”, bo można na nich zęby połamać… zdecydowanie wole „młode pierniki”. Pewnie nie jestem w tym lubieniu odosobniona
Polecam więc piernik z całymi jabłkami nadziewanymi masą makową, najlepszy do jedzenia na świeżo.
Biorę udział w konkursie Lidla dlatego będę wdzięczna za głosy: https://kuchnialidla.pl/wypiek/piernik-z-jablkami-i-masa-makowa-1
Składniki:
cukier – 1 szklanka,
przyprawa do piernika – 1 opakowanie,
mleko – 1 szklanka,
miód sztuczny – 20 dkg,
margaryna – 125 g,
soda – 1 łyżeczka,
jaja – 2 szt,
mąka – 2 szklanki,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
sól- mała szczypta,
jabłka małe – 10 szt,
masa makowa – 4 łyżki.
Podana ilość składników wystarcza na upieczenie dwóch foremek ciasta w kształcie choinki.
Mleko zagotować i przestudzić. Dodać do mleka przyprawę do piernika, cukier, miód, margarynę a następnie zagotować razem wszystkie składniki. Po 2-3 minutach gotowania wsypać sodę i odstawić masę na 10-15 minut. Mąkę przesiać a potem wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do przestudzonej masy wbić dwa całe jajka, wsypać mąkę i wszytko razem zmiksować.
Jabłka oskrobać i wydrążyć łyżeczką do robienia kulek. Wydrążone jabłka napełnić masą makową – najlepsza jest domowej roboty, ale gotowa z puszki też się dobrze sprawdza.
Blaszki nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do każdej blaszki wlać połowę ciasta a na cieście ułożyć faszerowane jabłka. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec, początkowo przez 20 minut w temperaturze 160 stopni a przez kolejne 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/12/nowe-wcielenie-starego-piernika