ßßß
Tartaletki na czarno- pyszne, kruchutkie, pachnące sezamem.Ciasto( takie jak na tartę z żurawiną): mąka pszenna – 3/4 szklanki, otręby owsiane- 1/4 szklanki, otręby orkiszowe-1/4 szklanki, masło – 100 g, żółtka- 1 szt, cukier – 2 łyżki, sól – szczypta, woda zimna- 20 ml;Krem:ryż ugotowany- 70 g (waga przed ugotowaniem),śmietana kwaśna- 4 łyżki,jajo- 1 szt,cukier- 2 łyżki,czarny sezam- 3 łyżki,olej sezamowy- 1 łyżka.Polewa:cukier- 2 łyżki,miód- 2 łyżki,masło- 5 g,sezam czarny- 3 łyżki.
Przygotowanie:Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem oraz solą. Żółtko rozrobić z wodą i wlać do mąki. Dodać posiekane zimne masło i szybko zgnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i odstawić do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować, powycinać foremkami odpowiednie kształty i wykleić natłuszczone foremki.Ryż zmiksować z cukrem, śmietaną oraz jajkiem. Sezam umyć a potem uprażyć na patelni. Przestudzić i zmielić w młynku. Wsypać zmielony sezam do ryżu a następnie dolać łyżkę oliwy sezamowej. Powstały krem wyłożyć na kruche ciasto. Tarteletki piec ok. 20 minut w temperaturze 210-220 stopni.Przygotować polewę: na gorącą patelnię wsypać cukier. Na drugiej patelni uprażyć sezam a potem zmielić go w młynku. Kiedy cukier zacznie się topić dolać miód- smażyć składniki na małym ogniu około minuty po tym czasie dodać masło a następnie wsypać sezam. Ciepłą polewę rozprowadzić na ostudzonych tarteletkach i posypać je kolorowymi wiórkami kokosowymi.