ßßß Cookit - przepis na Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Tarta z gruszką i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Propozycja smacznej tarty słodko-wytrawnej.
Czas przygotowania: 30 min. + 60 min. chłodzenia w lodówce + 35 min. zapiekania
Ilość porcji: 8
Składniki:
kruche ciasto:
300 g. mąki pszennej
150 g. zimnego masła
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki bardzo zimnej wody
farsz:
2 gruszki
150 g. sera pleśniowego np. rokpol
3 łyżki miodu
Mąkę i masło posiekać nożem. Dodać cukier i sól. Dodać zimną wodę i zagnieść ciasto.
Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 min.
Gruszkę obrać i pokroić w plasterki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Formę do tarty nasmarowac masłem.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem.
Włożyć do pieca i zapiekać przez ok. 15 min.
Wyjąć. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszki, posypać pokruszonym serem pleśniowym i polać miodem. Włożyć z powrotem do pieca na ok. 20 min.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2012/11/tarta-z-gruszka-i-serem-plesniowym.html