Wykonanie
Dziś zaświeciło słońce i od razu wróciła mi ochota do działania…upiekłam więc słodkie „co nieco” do popołudniowej
kawy.
Tartaletki na czarno- pyszne, kruchutkie, pachnące
sezamem.Ciasto( takie jak na tartę z
żurawiną):
mąka pszenna – 3/4 szklanki,
otręby owsiane- 1/4 szklanki,
otręby orkiszowe-1/4 szklanki,
masło – 100 g,
żółtka- 1 szt,
cukier – 2 łyżki,
sól – szczypta,
woda zimna- 20 ml;Krem:
ryż ugotowany- 70 g (waga przed ugotowaniem),
śmietana kwaśna- 4 łyżki,
jajo- 1 szt,
cukier- 2 łyżki,czarny
sezam- 3 łyżki,
olej sezamowy- 1 łyżka.Polewa:
cukier- 2 łyżki,
miód- 2 łyżki,
masło- 5 g,
sezam czarny- 3 łyżki.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z
otrębami,
cukrem oraz
solą.
Żółtko rozrobić z
wodą i wlać do
mąki. Dodać posiekane zimne
masło i szybko zgnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i odstawić do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować, powycinać foremkami odpowiednie kształty i wykleić natłuszczone foremki.
Ryż zmiksować z
cukrem,
śmietaną oraz
jajkiem.
Sezam umyć a
potem uprażyć na patelni. Przestudzić i zmielić w młynku. Wsypać zmielony
sezam do
ryżu a następnie dolać łyżkę
oliwy sezamowej. Powstały krem wyłożyć na kruche ciasto. Tarteletki piec ok. 20 minut w temperaturze 210-220 stopni.Przygotować polewę: na gorącą patelnię wsypać
cukier. Na drugiej patelni uprażyć
sezam a
potem zmielić go w młynku. Kiedy
cukier zacznie się topić dolać
miód- smażyć składniki na małym ogniu około minuty po tym czasie dodać
masło a następnie wsypać
sezam. Ciepłą polewę rozprowadzić na ostudzonych tarteletkach i posypać je kolorowymi wiórkami kokosowymi.