ßßß Cookit - przepis na Wariacje na temat Heukimjajuk

Wariacje na temat Heukimjajuk

nazwa

Wykonanie

Miałam nie robić owsianki z czarnym sezamem, bo „ziemista” barwa tego dania trochę mnie odstraszała i jak wcześniej pisałam nie tylko mnie, ale również pozostałych domowników.
W dodatku filmik na YouTube, w którym sympatyczna Koreanka gotuje Heukimjajuk wcale mnie nie zachęcił…kiedy na końcu bierze do ust łyżkę owsianki, to mam wrażenie, że potrawa rośnie je w ustach i zaraz plunie nam w twarz:) W każdym razie minę ma nieciekawą… zresztą nie ma tu zaskoczenia – cała jej owsianka to dwie miarki czarnego sezamu, woda, kleik ryżowy i jakaś jedna biedna, wysuszona śliwka. Zachwala cały czas, że to bardzo zdrowe i nie ma się co dziwić…woda , sezam i ryż…pewnie, że musi być zdrowe bez cukru, bez odrobiny masełka…a gdzie mleczko, miodek?? Taka cienizna u nas nie przejdzie!
Ponieważ my lubimy owies i wszelakie produkty owsiane, to pomimo oporów zdecydowałam się zrobić ”zdrową owsiankę po polsku”, może nie będzie już taka zdrowa jak ta koreańska, ale za to na pewno smaczniejsza:)
Składniki:
1 szklanka- płatki owsiane,
1 szklanka – mleko,
1 szklanka woda,
2-3 łyżki – cukier,
50g – masło,
70g- sezam czarny,
3 łyżki- miód prawdziwy,
3 łyżki- wiórki kokosowe barwione.
Przygotowanie:
Wypłukać płatki owsiane. Zalać szklanką wody, posłodzić i zagotować. Sezam umyć i uprażyć na patelni. Zmielić w młynku albo podobnie jak Koreanka z YouTuba, zalać odrobiną wody i zmiksować w urządzeniu do przygotowywania koktajli. Do gotujących płatków wlać mleko, dodać masło i sezam. Gotować razem 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z miodem i rozlać do miseczek. Udekorować wiórkami kokosowymi. Taka owsianka „na bogato” jest naprawdę pyszna.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/02/warjacje-na-temat-heukimjajuk