ßßß Cookit - przepis na Krajanka owsiana z kokosem

Krajanka owsiana z kokosem

nazwa

Wykonanie

Doskonały sposób na utylizację dużych zapasów płatków owsianych. A jaki smaczny sposób... ;-). W zasadzie lepsza nazwa to krajanka. Pieczemy bowiem niedużą blaszkę ciasta, a potem ją kroimy. Twardawe w smaku (ale nie za mocno), do chrupania i żucia. Taki rodzaj angielskich flapjacków.
Składniki:
200 g masła
160 g cukru demerara (lub mniej)
2 łyżki miodu
270 g płatków owsianych
100 g wiórków kokosowych
75 g posiekanych kandyzowanych wiśni
Formę do pieczenia o wymiarach 17 x 27 cm posmarować cienko masłem.
W dużym garnku roztopić na małej mocy palnika masło, cukier i miód. Dorzucić płatki owsiane, wiórki kokosowe i kandyzowane wiśnie. Starannie wymieszać. Przelać (raczej przesypać) masę do przygotowanej formy, rozprowadzić, dociskając szpatułką. Masa musi być ściśle dociśnięta do blaszki, nie może być sypka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 30 minut.
Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Pokroić. Najlepiej się kroją, kiedy ciasto jest lekko ciepłe. Zbyt ciepłe - kruszy się, nie można ukroić prostych kwadratów. Całkiem zimne - twardnieje, trzeba dużo siły włożyć w krojenie, ostrym nożem (!), ale efekt wzrokowy lepszy.
Uwaga: przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia płatków owsianych niezanieczyszczonych glutenem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-owsiana-z-kokosem