Wykonanie
Doskonały sposób na utylizację dużych zapasów
płatków owsianych. A jaki smaczny sposób... ;-). W zasadzie lepsza nazwa to krajanka. Pieczemy bowiem niedużą blaszkę ciasta, a
potem ją kroimy. Twardawe w smaku (ale nie za mocno), do chrupania i żucia. Taki rodzaj angielskich flapjacków.Składniki:200 g
masła160 g
cukru demerara (lub mniej)2 łyżki
miodu270 g
płatków owsianych100 g
wiórków kokosowych75 g posiekanych kandyzowanych
wiśniFormę do pieczenia o wymiarach 17 x 27 cm posmarować cienko
masłem.W dużym garnku roztopić na małej mocy palnika
masło,
cukier i
miód. Dorzucić
płatki owsiane,
wiórki kokosowe i kandyzowane
wiśnie. Starannie wymieszać. Przelać (raczej przesypać) masę do przygotowanej formy, rozprowadzić, dociskając szpatułką. Masa musi być ściśle dociśnięta do blaszki, nie może być sypka.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 30 minut.Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Pokroić. Najlepiej się kroją, kiedy ciasto jest lekko ciepłe. Zbyt ciepłe - kruszy się, nie można ukroić prostych kwadratów. Całkiem zimne - twardnieje, trzeba dużo siły włożyć w krojenie,
ostrym nożem (!), ale efekt wzrokowy lepszy.Uwaga: przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia
płatków owsianych niezanieczyszczonych glutenem.Smacznego :-).