ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka australijskich żołnierzy i ostatnia łyżeczka miodu

Ciasteczka australijskich żołnierzy i ostatnia łyżeczka miodu

nazwa

Wykonanie

Piękny słoneczny dzień i w dodatku święto państwowe…jak to zwykle bywa kiedy człowiek ma wolne od pracy… nadganiałam zaległości w porządkach domowych
No bo jakżeby to było, żeby kobieta/matka/Polka w dniu wolnym od pracy odpoczywała? Zawsze kiedy przyrzekam sobie, że palcem nie kiwnę kończy się tak, że tyram jak wół…
Dziś na osłodę ciężkiego dnia upiekłam sobie ciasteczka owsiane – Anzac biscuits – jeśli jeszcze nie próbowaliście tych ciasteczek zdecydowanie polecam – pyszne. Jak głosi opowieść ciasteczka te wymyśliły żony australijskich żołnierzy w czasie I wojny światowej, piekły takie ciasteczka i wysyłały mężom na front. Jak to gotowanie kształci – nie miałam w ogóle pojęcia, że Australijczycy walczyli w czasie I wojny a jak doczytałam, że walczyli z Turkami w Europie to dopiero byłam zdumiona
Tradycyjne ciasteczka Anzac biscuits robi się z dodatkiem miodu, ale jak się okazało w trakcie pieczenia, nas niespodziewanie i w dodatku cichaczem – pewnie w nocy, odwiedził Kubuś Puchatek… bo cały miód zniknął, ze ścianek słoika udało się wyskrobać jedynie skromną łyżeczkę. Wobec powyższego ratowałam się karmelem i moje ciasteczka są ciut ciemniejsze od tradycyjnych.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych,
3/4 szklanki wiórków kokosowych,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
125 g masła,
2 łyżki miodu (u mnie łyżeczka miodu plus dwie łyżki karmelu),
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka gorącej wody.
Przygotowanie:
Płatki owsiane należy wymieszać z cukrem, mąką oraz wiórkami kokosowymi.
Z dwóch łyżek cukru przygotować karmel, a potem do gorącego karmelu dodać masło. Energicznie mieszać. Do powstałej masy dodać miód.
Sodę oczyszczoną zalać gorącą wodą a następnie dodać do masła z karmelem.
Suche składniki zalać ciepłą masą maślano-karmelowa i wymieszać.Konsystencja jest dość sucha. Z otrzymanego ciasta formować małe kuleczki (śr. 2 cm) spłaszczać je i układać na blasze dość luźno, ponieważ się rozpływają.
Piec w temperaturze 150 stopni przez 20 min.
Po wyjęciu z piekarnika studzić na blaszce. Początkowo ciasteczka są bardzo miękkie, twardnieją dopiero po wystudzeniu.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/11/ciasteczka-australijskich-zolnierzy-i-ostatnia-lyzeczka-miodu