Wykonanie
Piękny
słoneczny dzień i w dodatku święto państwowe…jak to zwykle bywa kiedy człowiek ma wolne od pracy… nadganiałam zaległości w porządkach domowychNo bo jakżeby to było, żeby kobieta/matka/Polka w dniu wolnym od pracy odpoczywała? Zawsze kiedy przyrzekam sobie, że palcem nie
kiwnę kończy się tak, że tyram jak wół…Dziś na osłodę ciężkiego dnia upiekłam sobie
ciasteczka owsiane – Anzac biscuits – jeśli jeszcze nie próbowaliście tych
ciasteczek zdecydowanie polecam – pyszne. Jak głosi opowieść
ciasteczka te wymyśliły żony australijskich żołnierzy w czasie I wojny światowej, piekły takie
ciasteczka i wysyłały mężom na front. Jak to gotowanie kształci – nie miałam w ogóle pojęcia, że Australijczycy walczyli w czasie I wojny a jak doczytałam, że walczyli z Turkami w Europie to dopiero byłam zdumiona
Tradycyjne
ciasteczka Anzac biscuits robi się z dodatkiem
miodu, ale jak się okazało w trakcie pieczenia, nas niespodziewanie i w dodatku cichaczem – pewnie w nocy, odwiedził Kubuś Puchatek… bo cały
miód zniknął, ze ścianek słoika udało się wyskrobać jedynie skromną łyżeczkę. Wobec powyższego ratowałam się karmelem i moje
ciasteczka są ciut ciemniejsze od tradycyjnych.
Składniki:1 szklanka
płatków owsianych,3/4 szklanki
wiórków kokosowych,1 szklanka
mąki,1 szklanka
cukru,125 g
masła,2 łyżki
miodu (u mnie łyżeczka
miodu plus dwie łyżki karmelu),1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1 łyżka gorącej
wody.Przygotowanie:
Płatki owsiane należy wymieszać z
cukrem,
mąką oraz wiórkami kokosowymi.Z dwóch łyżek
cukru przygotować karmel, a
potem do gorącego karmelu dodać
masło. Energicznie mieszać. Do powstałej masy dodać
miód.
Sodę oczyszczoną zalać gorącą
wodą a następnie dodać do
masła z karmelem.Suche składniki zalać ciepłą masą
maślano-karmelowa i wymieszać.Konsystencja jest dość sucha. Z otrzymanego ciasta formować małe kuleczki (śr. 2 cm) spłaszczać je i układać na blasze dość luźno, ponieważ się rozpływają.Piec w temperaturze 150 stopni przez 20 min.Po wyjęciu z piekarnika studzić na blaszce. Początkowo
ciasteczka są bardzo miękkie, twardnieją dopiero po wystudzeniu.