Wykonanie
Po świątecznym ucztowaniu i suto zastawionym
stole można pomyśleć o lżejszych przekąskach, choćby przez moment:) Dosłownie moment przygotowuje się właśnie te oto
ciasteczka. Mogą być one pieczone na chrupko lub na miękko. Zgodnie z przepisem podanym poniżej
ciasteczka będą chrupkie i kruche. Jeżeli wolicie, aby były bardziej ciągnące i miękkie, zmniejszcie ilość
wiórków kokosowych i dodajcie więcej
syropu lub
miodu.
Ciasteczka Anzac są zdrową przekąską dla całej rodziny i doskonale się przechowują, a w czasie ich pieczenia w kuchni roznosi się fantastyczny zapach
kokosu i
masła. Skąd wzięła się nazwa? Otóż,
ciasteczka były sprzedawane, by zebrać fundusze dla wojsk australijskich i nowozelandzkich walczących u
boku armii brytyjskiej w Gallipoli, w trakcie I wojny światowej (tzw. ANZAC, czyli Australian and New Zealand
Army Corps). Choć kampania zakończyła się porażką Aliantów,
ciasteczka są nadal żywym i popularnym symbolem męstwa żołnierzy z tego korpusu.
SKŁADNIKI (na 20
ciastek):100 g
masłałyżka golden
syrup lub płynnego
miodułyżeczka
sody oczyszczonej100 g drobnego
cukru75 g
płatków owsianych75 g
wiórków kokosowych100 g
mąkiWYKONANIE:Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Podgrzej
masło w rondlu, dodaj złoty
syrop lub
miód. Dokładnie wymieszaj. Do osobnej miseczki wlej dwie łyżki wrzątku i zmieszaj z
sodą oczyszczoną. Zawartość miseczki wlej następnie do
masła i
syropu.Zmieszaj
cukier,
płatki owsiane,
wiórki kokosowe i
mąkę w dużej misce. Dodaj
masło zmieszane z
syropem i dokładnie wymieszaj. Układaj
ciastka wielkości
orzecha włoskiego na blasze - najlepiej robić to rękami, w dość dużych odległościach od siebie, gdyż
ciastka mocno wyrosną. Każde
ciastko spłaszcz jeszcze dodatkowo dłonią.
Ciasteczka piecz w 180 °C przez 8-10 minut, aż wyrosną i zarumienią się, a to nie trwa za długo. Po wyjęciu
ciastek z piekarnika zostaw je na chwilę na blasze, ponieważ będą bardzo miękkie. Gdy tylko zaczną trochę stygnąć, staną się nieco twardsze i wtedy można je przełożyć na talerz.
Smacznego!Przepis pochodzi z dwutygodnika „Smakowite Wypieki”, nr 2.