ßßß
SKŁADNIKI (na 20 ciastek):100 g masłałyżka golden syrup lub płynnego miodułyżeczka sody oczyszczonej100 g drobnego cukru75 g płatków owsianych75 g wiórków kokosowych100 g mąkiWYKONANIE:Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Podgrzej masło w rondlu, dodaj złoty syrop lub miód. Dokładnie wymieszaj. Do osobnej miseczki wlej dwie łyżki wrzątku i zmieszaj z sodą oczyszczoną. Zawartość miseczki wlej następnie do masła i syropu.Zmieszaj cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe i mąkę w dużej misce. Dodaj masło zmieszane z syropem i dokładnie wymieszaj. Układaj ciastka wielkości orzecha włoskiego na blasze - najlepiej robić to rękami, w dość dużych odległościach od siebie, gdyż ciastka mocno wyrosną. Każde ciastko spłaszcz jeszcze dodatkowo dłonią. Ciasteczka piecz w 180 °C przez 8-10 minut, aż wyrosną i zarumienią się, a to nie trwa za długo. Po wyjęciu ciastek z piekarnika zostaw je na chwilę na blasze, ponieważ będą bardzo miękkie. Gdy tylko zaczną trochę stygnąć, staną się nieco twardsze i wtedy można je przełożyć na talerz.

Smacznego!Przepis pochodzi z dwutygodnika „Smakowite Wypieki”, nr 2.