Wykonanie
« Wspólne gotowanie z FormułąWielkanocne
galaretki jajka »ANZAC Biscuits (na Grand Prix Australii)Proste i smaczne
ciastka owsiano-
kokosowe, australijska klasyka. Ponoć piekły je kobiety w czasie Pierwszej Wojny Światowej dla żołnierzy z Australian and New Zealand
Army Corps (ANZAC). Szczerze mówiąc, gdybym miała iść na wojnę, sama chętnie bym te
ciastka ze sobą wzięła :)
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2013_slash_03_slash_ANZAC-Biscuits-na-Grand-Prix-Australii/l/-1213724497.jpg)
składniki:- 1 szkl
mąki- 1 szkl
cukru- 1 szkl
płatków owsianych- 1 szkl
wiórków kokosowych- ok. 125g
masła- 1 łyżka golden
syrupu (u mnie
miodu)- 2 łyżki gorącej
wody- 1 łyżeczka
sodyBlaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do 180°C.Wymieszać suche składniki.Rozpuścić
masło z
syropem. Oddzielnie wymieszać
wodę z
sodą i dodać do
masła.Wymieszać dokładnie suche z mokrymi składnikami.Nakładać na blachę po łyżeczce masy w odstępach, żeby
ciastka mogły się "rozlać".Piec 10-15 minut, aż zbrązowieją. Przed zdjęciem z blachy odstawić je na kilka minut, żeby ostygły.
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2013_slash_03_slash_ANZAC-Biscuits-na-Grand-Prix-Australii/l/1488324652.jpg)
źródło: strona Australian War MemorialZapraszam na podsumowanie
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2013_slash_03_slash_ANZAC-Biscuits-na-Grand-Prix-Australii/l/-1573176843.jpg)
Oraz po nowe przepisy, na Grand Prix Malezji
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2013_slash_03_slash_ANZAC-Biscuits-na-Grand-Prix-Australii/l/-831486813.jpg)
niedziela, 17 marca 2013, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze