ßßß Cookit - przepis na ANZAC Biscuits

ANZAC Biscuits

nazwa

Wykonanie

« Wspólne gotowanie z Formułą
Wielkanocne galaretki jajka »
ANZAC Biscuits (na Grand Prix Australii)
Proste i smaczne ciastka owsiano-kokosowe, australijska klasyka. Ponoć piekły je kobiety w czasie Pierwszej Wojny Światowej dla żołnierzy z Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Szczerze mówiąc, gdybym miała iść na wojnę, sama chętnie bym te ciastka ze sobą wzięła :)
składniki:
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1 szkl płatków owsianych
- 1 szkl wiórków kokosowych
- ok. 125g masła
- 1 łyżka golden syrupu (u mnie miodu)
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka sody
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Wymieszać suche składniki.
Rozpuścić masło z syropem. Oddzielnie wymieszać wodę z sodą i dodać do masła.
Wymieszać dokładnie suche z mokrymi składnikami.
Nakładać na blachę po łyżeczce masy w odstępach, żeby ciastka mogły się "rozlać".
Piec 10-15 minut, aż zbrązowieją. Przed zdjęciem z blachy odstawić je na kilka minut, żeby ostygły.
źródło: strona Australian War Memorial
Zapraszam na podsumowanie
Oraz po nowe przepisy, na Grand Prix Malezji
niedziela, 17 marca 2013, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/03/ANZAC-Biscuits-na-Grand-Prix-Australii.html