ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa świąteczna

Kiełbasa świąteczna

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic lepszego niż własne wyroby wędliniarskie…wreszcie w kiełbasie jest prawie 100% mięsa. Napisałam prawie, bo nie może zabraknąć przypraw i słoniny. Taka domowa kiełbasa nie dość, że jest smaczna to jest zdrowsza, bardziej sycąca i może dłużej leżeć. Ten ostatni argument w przypadku mojej rodziny w ogóle się nie sprawdza- nie pamiętam takiej sytuacji, aby kiełbasa leżała u nas dłużej niż tydzień niezależnie od zrobionej ilości. Zdolnych mam domowników i takich zaangażowanych:) dbają, żebym się nie nudziła i stale mogła się wykazywać w przygotowywaniu posiłków:)
Składniki:
5 kg łopatka bez kości,
3 kg wołowina bez kości,
1 kg słonina,
2 główki czosnek,
2 szt cebula,
2 łyżki kolendra mielona,
1 łyżka ziele angielskie mielone,
1 łyżka- tymianek,
sól do smaku,
do smaku pieprz czarny mielony,
1 opakowanie sól peklowa ,
20 m jelita wieprzowe solone,
1 szklanka woda gotowana.
Przygotowanie kiełbasy jest wbrew pozorom proste, niestety trochę czasochłonne. Należy pokroić mięso w drobną kostkę i zamarynować, a więc posypać solą peklową, solą zwykłą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,bardzo drobno posiekana cebulę, przyprawy a następnie dokładnie wymieszać. Przez kilka dni trzymam takie mięso w lodówce albo w kamiennym garze w chłodnej piwnicy. Dwa razy dziennie mieszam.
Tak przygotowane mięso po 3-4 dniach mielę. Korzystam z sitka o dziurkach jeno centymetrowych. Razem z mięsem mielę słoninę( opcjonalnie tłusty boczek). Doprawiam do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solę. W trakcie mieszania mięsa dolewam szklankę przegotowanej wody.
Zmielonym mięsem nabijam jelita wieprzowe korzystając z maszynki do mięsa i odpowiednich przystawek.
Gotową surową kiełbasę wieszam na drewnianych kijach i wkładam do domowej wędzarni. Wędzę na drewnie wiśniowym około 5 godzin pilnując, aby temperatura nie przekraczała 70 stopni C.
A potem to już tylko obżarstwo!
Źródło:http://galantyna.pl/2012/12/kielbasa-swiateczna