Wykonanie

Zupa, która w upalne dni gości u mnie na
stole prawie codziennie:) Tutaj polecam wersję z
botwinką.Składniki1 pęczek
botwinki1 duży
jogurt greckiwoda4 małe
ogórki gruntowe1 pęczek
szczypiorku1 łyżka
octusól,
pieprzczosnek (opcjonalnie)Sposób przygotowaniaKrok 1
Botwinkę czyścimy, kroimy,
buraczki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Zalewamy
wodą, lekko solimy i gotujemy aż
buraki będą miękkie (ok. 1,5 litra
wody). Następnie wyjmujemy z
wywaru liście
botwinki oraz
buraczki.
Buraczki trzemy na grubych oczkach.
Szczypiorek siekamy,
ogórka kroimy w drobną kostkę. W momencie, gdy
wywar przestygnie dodajemy
buraki,
ogórki,
szczypiorek oraz
jogurt. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
octem. Można dać trochę
cukru jeśli
buraki nie będą wystarczająco słodkie. Jeśli ktoś lubi można wcisnąć ok. 2 ząbków
czosnku.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisyJem zdrowo: nasiona chia z
jogurtem i
jabłkiemJem zdrowo:
jogurt z nasionami chia i
owocamiSałatka owocowa dla dzieci
Sałatka surimi
Sos tzatziki