Wykonanie
Ten sos to idealny sposób na wykorzystanie niekształtnych, koślawych
ogórków :-) w ogródku mojego taty urosły w tym roku głównie takie :-) duża część poszła do sałatki szwedzkiej - to też dobry sposób na nie :-) Ale wracając do tematu to tzatziki są idealne do
mięsa - pieczonego, z grilla... świetnie się komponują z
ziemniakami - w każdej postaci :-) A Wy jaki macie jeszcze pomysły?SKŁADNIKI3 świeże
ogórki3 ząbki
czosnku3 łyżki
jogurtu typu greckiego1 łyżka
octu jabłkowegosól,
pieprzOgórki ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 15 - 20 minut, a następnie odsączamy z wytworzonego soku (możecie dodatkowo odcisnąć). Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i pozostałe składniki, mieszamy i schładzamy w lodówce.