Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym podać przepis na dip grecki, podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawany oddzielnie jako dip.Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej.Zapraszam ;-)
Składniki:1 świeży
ogórek5 duże ząbki
czosnkułyżka
octu jabłkowegosólświeży zmielony
pieprz0,5 l
jogurtu greckiegoparę liści posiekanej
miętyPrzygotowanie:Obieramy
ogórka i ucieramy na tarce o grubych oczkach, następnie solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie lekko odciskamy sok.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy ogórkowej. Siekamy
mięte, dołączamy do warzyw, razem z
octem. Całość przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Ogórka razem z
ziołami i
czosnkiem łączymy z
jogurtem, a następnie odstawiamy
sos tzatziki do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
Sos tzatziki smakuje rewelacyjnie jako dodatek do gyrosa .Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionTzatzikiIngredients:1 fresh cucumber5 large cloves of garlictablespoon of apple cider vinegarsaltfresh ground pepper0.5 l of Greek
yogurta few mint leaves, choppedPreparation:Peel the cucumber. Slice the cucumber in half lengthwise and use a spoon to remove the seeds. Rub on a grater with coarse mesh, then season with salt and leave for 10 minutes. After this
time slightly imprints juice. In a medium mixing bowl, add the greek
yogurt, diced cucumber, the garlic crushed, chooped mint and the apple cider vinegar.Season salt and pepper to taste. Mix well, cover, and refrigerate for at least an hour to allow the flavors to develop.