ßßß Cookit - przepis na Ciasto Cappuccino

Ciasto Cappuccino

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto
4 jajka
0,5 szkl cukru
0,5 szkl mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cappuccino (u mnie cappuccino amaretto)
nasączenie
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
0,25 szkl gorącej wody
krem cappuccino
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
6 (7) łyżek cappuccino (przy 6 jest bardziej delikatne )
1 margaryna
krem śmietankowy
2 opakowania kremu śmietankowego z torebki
2,5 szkl mleka (zimnego)
2 łyżki żelatyny
0,25 szkl gorącej wody
Sposób przygotowania
Krok 1
Ubić białka osobno z odrobiną cukru i soli. Wtedy szybciej się ubije. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać kakao, cappuccino, mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok 20 minut.
Krok 2
Po upieczeniu biszkopt nasączyć odrobiną cappuccino rozrobionego z wodą.
Krok 3
1 szkl mleka zagotować z cukrem. W dużym kubku wymieszać żółtka z mąką i cappuccino. Dodać pozostałe mleko i wymieszać. Kiedy gotujące się mleko będzie wrzeć, wlać masę i zagotować jak budyń. Mieszać aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy ostygnie, utrzeć margarynę na gładką masę i dodawać po łyżce budyniu. Masę cappuccino wyłożyć na biszkopt.
Krok 4
Kiedy masa cappuccino zastygnie, zalać żelatynę odrobiną wrzątku i odstawić na chwilę. W międzyczasie ubić mleko z kremem śmietankowym. Kiedy będzie gotowe, wlać żelatynę i miksować jeszcze chwilkę. Przełożyć szybko krem śmietankowy na masę cappuccino i wstawić do lodówki, aby zastygło. Można później posypać wierzch odrobiną kakao.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3142/ciasto-cappuccino