Wykonanie
Składnikiciasto4
jajka0,5 szkl
cukru0,5 szkl
mąki0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1 łyżeczka
cappuccino (u mnie
cappuccino amaretto)nasączenie1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej0,25 szkl gorącej
wodykrem
cappuccino2 szkl
mleka3/4 szkl
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej4
żółtka6 (7) łyżek
cappuccino (przy 6 jest bardziej delikatne )1
margarynakrem śmietankowy2 opakowania
kremu śmietankowego z
torebki2,5 szkl
mleka (zimnego)2 łyżki
żelatyny0,25 szkl gorącej
wodySposób przygotowaniaKrok 1Ubić
białka osobno z odrobiną
cukru i
soli. Wtedy szybciej się ubije.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać
kakao,
cappuccino,
mąkę i
proszek do pieczenia. Piec ok 20 minut.Krok 2Po upieczeniu
biszkopt nasączyć odrobiną
cappuccino rozrobionego z
wodą.Krok 31 szkl
mleka zagotować z
cukrem. W dużym kubku wymieszać
żółtka z
mąką i
cappuccino. Dodać pozostałe
mleko i wymieszać. Kiedy gotujące się
mleko będzie wrzeć, wlać masę i zagotować jak
budyń. Mieszać aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy ostygnie, utrzeć
margarynę na gładką masę i dodawać po łyżce budyniu. Masę
cappuccino wyłożyć na
biszkopt.Krok 4Kiedy masa
cappuccino zastygnie, zalać
żelatynę odrobiną wrzątku i odstawić na chwilę. W międzyczasie ubić
mleko z
kremem śmietankowym. Kiedy będzie gotowe, wlać
żelatynę i miksować jeszcze chwilkę. Przełożyć szybko
krem śmietankowy na masę
cappuccino i wstawić do lodówki, aby zastygło. Można później posypać wierzch odrobiną
kakao.