ßßß
            
        
1 , 5 litr rosołu3-4 ziemniaki3-4 ogórki kiszone1 marchewka1 cebula300 ml śmietanysólpieprzszczypta oreganoszczypta majerankuszczypta bazylii200 g mięsa mielonego1 jajkoZiemniaki obrać i pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę pokroić w kostkę.Rosół wlać do garnka, dodać ziemniaki i marchewkę, pokrojoną cebulę i zioła.Gotować do miękkości warzyw, dodać ogórki. Mięso wymieszać z jajkiem doprawić o smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać bułki tartej łyżkę lub dwie , wyrobić i formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Wrzucać od razu do zupy, ostrożnie mieszać i gotować jeszcze przez chwilę, Na koniec dodać śmietanę (uprzednio do śmietany dodając nieco zupy dla zahartowania śmietany).
Opublikowany w