ßßß
schab ;2-3 porcje schabusólpieprz ziołowy staropolskipieprz czarnyłyżka oliwyszczypta paprykipieczarki w śmietanie ;150 g pieczarekpół cebulitłuszcz do smażenia3 łyżki śmietany 22%sólpieprznatka pietruszkipolenta ;1 szkl kaszy kukurydzianej3 szkl wodysól2 łyżki sera typu parmezanPrzygotować polentę dzień wcześniej ;Wodę zagotować, wsypać kaszę i sól do smaku, gotować aż kasza wchłonie całą wodę, zdjąć z ognia, dodać ser i wymieszać dobrze. Następnie rozłożyć na grubość do 2 cm w formie. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.Kroić w kwadraty i przysmażyć na tłuszczu lub w panierce.schab ;Schab posolić posypać pieprzem i papryką, skropić oliwą i odstawić na ok godzinę.Pieczarki pokroić na plasterki, przysmażyć z cebulką , na koniec dodać śmietanę i przyprawy do smaku oraz natkę pietruszki.Schab usmażyć krótko z obu stron na złoty kolor, nie dłużej niż po 3 min.