ßßß
5-6 białych cienkich kiełbasek1 czerwona papryka1 cebula1 porsólpieprzpapryka1 szkl kaszy gryczanej2 szkl wodysuszona paprykasuszone ogórkisólpieprz1 łyżka smalcu ze skwarkamiKaszę wsypać do wody, dodać przyprawy i tłuszcz , gotować aż wchłonie całą wodę. Przykryć i pozostawić na ok pół godziny.Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół , zwinąć w ślimaczki i spiąć szpikulcem lub wykałaczką. na patelnie rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną cebulę i po chwili dodać paprykę pokrojoną w kostkę i pora również rozdrobnionego. Podsmażyć na drugiej patelni kiełbaski.Warzywa poddusić ok 10 min, podlać odrobiną rosołu. Na warzywach ułożyć kiełbaski i smażyć aż odparuje nadmiar płynu.Podawać porcje kaszy razem z kiełbaskami i warzywami.