Wykonanie
Składniki:(na 4 porcje)- 800 g miąższu dyni,- 2
czerwone papryki (500g),- 1
cebula (60g),- 3 szklanki
wody,- łyżka
oleju rzepakowego (10g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania:1. Kroimy
dynię i
paprykę w kostkę.2. Szklimy
cebulę na
oleju rzepakowym i dodajemy pokrojone warzywa.3. Dodajemy
wodę i dusimy aż warzywa zmiękną.4. Całość miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.

Krem jest bogaty w:- β karoten (pochodzący z dyni), który działa przeciwnowotworowo,- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która przyspiesza gojenie się ran i zapobiega procesom starzenia się.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 gEnergia: 110 , 60 kcal
Białko: 4,1 gTłuszcze: 3 , 7 gWęglowodany: 23 , 0 gBłonnik pokarmowy : 7 , 9 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza