ßßß Cookit - przepis na Krem dyniowo-paprykowy

Krem dyniowo-paprykowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 4 porcje)
- 800 g miąższu dyni,
- 2 czerwone papryki (500g),
- 1 cebula (60g),
- 3 szklanki wody,
- łyżka oleju rzepakowego (10g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Kroimy dynię i paprykę w kostkę.
2. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym i dodajemy pokrojone warzywa.
3. Dodajemy wodę i dusimy aż warzywa zmiękną.
4. Całość miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.
Krem jest bogaty w:
- β karoten (pochodzący z dyni), który działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która przyspiesza gojenie się ran i zapobiega procesom starzenia się.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 110 , 60 kcal
Białko: 4,1 g
Tłuszcze: 3 , 7 g
Węglowodany: 23 , 0 g
Błonnik pokarmowy : 7 , 9 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/03/krem-dyniowo-paprykowy.html