ßßß
Cookit - przepis na Sos z maślaczków
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sos z maślaczków
Składniki
Maślak
Cebula
Mleko
Śmietana
Masło
Mąka
Sól
Pieprz
Kurkuma
Estragon
Wykonanie
świeże
maślaki
ok 500-600 g1
cebula
1 szkl
mleka
1 szkl
śmietany
1 łyżka
masła
1 łyżka
mąki
sól
pieprz
szczypta
kurkumy
szczypta
estragonu
Maślaki
oczyścić, przekroić na mniejsze kawałki i obgotować. W głębokim rondlu zeszklić na
maśle
cebulę
, dodać
maślaki
i
estragon
oraz
pieprz
, chwilę posmażyć, gdyby zaczęły się przypalać, natychmiast podlać
mlekiem
.
Mleko
wymieszać ze
śmietaną
i
mąką
. Dodać do
grzybów
i sos ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, Doprawić do smaku
solą
i
pieprzem
i koloru
kurkumą
. Podawać z
ziemniakami
tłuczonymi. Posypać
szczypiorkiem
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/09/sos-z-maslaczkow.html
Przepisy powiązane
Sos z maślaków
Sos z podgrzybków
Sos cebulowy biały
Cannelloni – makaronowe rurki z mięsem
Sos beszamelowy
Składniki powiązane (0)