ßßß Cookit - przepis na Sos z maślaczków

Sos z maślaczków

nazwa

Wykonanie

świeże maślaki ok 500-600 g
1 cebula
1 szkl mleka
1 szkl śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
szczypta kurkumy
szczypta estragonu
Maślaki oczyścić, przekroić na mniejsze kawałki i obgotować. W głębokim rondlu zeszklić na maśle cebulę, dodać maślaki i estragon oraz pieprz, chwilę posmażyć, gdyby zaczęły się przypalać, natychmiast podlać mlekiem. Mleko wymieszać ze śmietaną i mąką. Dodać do grzybów i sos ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, Doprawić do smaku solą i pieprzem i koloru kurkumą. Podawać z ziemniakami tłuczonymi. Posypać szczypiorkiem.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/09/sos-z-maslaczkow.html